16 octombrie, 2022

Soluția de ultimă instanță în cazul unei crize alimentare apocaliptice, dar și de amploare mai redusă ar putea fi Svalbard Global Seed Vault (Seiful Apocalipsei), o bancă a celor 13 bănci genetice din lume, inclusiv din România, care conservă gene din 45.000 de semințe de plante cultivate pentru hrană, potrivit Euronews.

Copiile acestor gene sunt păstrate în „Seiful Apcocalipsei”,  amplasat în cavernele permafrostului de pe insula norvegiană Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Europa continentală și Polul Nord.

Din România, Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava contribuie cu 951 de gene la banca băncilor genetice, eșantioane românești de cereale, fasole, mazăre, ardei, mărar, castravete, dovleac, in, salată, busuioc, mac, pătrunjel, cimbru, muștar și roșii.


De la Banca genetică din Suceava provin și eșantioane din Afganistan, Albania, Cipru, Germania, Franța, Polonia și alte țări.

Banca băncilor genetice a fost înființată în 2008 și a și a jucat un rol esențial între 2015 și 2019 în reconstruirea loturilor de semințe deteriorate în timpul războiului din Siria.

Bănci de gene pentru supraviețuirea agricolă

Svalbard Global Seed Vault (Seiful Apocalipsei) se deschide doar de 3 ori pe ani (în împrejurări normale) pentru a limita expunerea semințelor la lumea exterioară.

Temperatura din Seiful Apocalipsei este -18°C. Este săpat 150 de metri în muntele insulei Spitsbergen, sub un strat de rocă parmafrost de 60 de metri.


Băncile de gene pentru semințe sunt instituții care conservă și studiază diversitatea culturilor. Permit cercetătorilor să dezvolte soiuri care sunt rezistente la dăunători, boli și alte adversități.

Băncile de gene sunt cheia supraviețuirii agricole, în condițiile adaptării la impactul cunoscut și necunoscut al schimbărilor climatice.

Copii ale colecțiilor complete de semințe sunt stocate în bănci de gene departe de colecția principală de semințe.

„Seiful funcționează ca o asigurare a aprovizionării curente și viitoare cu alimente”, a declarat ministrul norvegian al Dezvoltării Internaționale, Anne Beathe Tvinnereim, atunci când ICARDA International Genebank din Siria a apelat la banca băncilor genetice penru restabilirea colecției.

 „Participarea țărilor la misiunea Seed Vault este vitală pentru asigurarea vieții pe care o reprezintă diversitatea genetică”, a declarat și Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust, care administrează Svalbard Global Seed Vault împreună cu Norvegia.

În lume se obișnuia să se cultive peste 6.000 de plante diferite, dar experții ONU spun că acum obținem aproximativ 40% din calorii din trei culturi principale – porumb, grâu și orez – ceea ce face ca proviziile de alimente să fie vulnerabile dacă schimbările climatice fac ca recoltele să fie distruse.

La începutul acestui an, băncile de gene din Sudan, Uganda, Noua Zeelandă, Germania și Liban au depus semințe, inclusiv mei, sorg și grâu, ca rezervă pentru propriile colecții.

Istoria băncii din Suceava de gene vegetale începe în 1982

Cercetătorul Mihai Cristea a avut inițiativa proiectării băncii, care a început în anul 1982. Construcţia a demarat în anul 1985, în anul 1987 s-a definitivat construcţia laboratoarelor, iar în anul 1988 au fost edificate celulele de conservare.

În România, Banca de gene de la Suceava găzduiește un patrimoniu format din 428 de specii de plante, reprezentând mai mult de 18.000 de varietăți diferite (forme sălbatice, populații locale, material de ameliorare etc.), potrivit datelor instituției, citate de Digi, 24.

Sunt păstrate ca sămânță, în peste 17.500 varietăți, plante vii în câmpul experimental (310 genotipuri de cartof, usturoi și ceapă) și ca plantule „in vitro”, în condiții de creștere lentă (110 genotipuri locale de cartof).

Aproximativ jumătate din materialul conservat este autohton, colectat din 1.549 de localități din toate județele țării, potrivit datelor institutului din Suceava.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: