O singură firmă din România se află pe lista celor 64 de start-up-uri și IMM-uri premiate pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare și care sprijină politica de mediu (Green Deal), de către Consiliul European pentru Inovare.
Fondurile totale acordate la această rundă sunt de 307 de milioane de euro.
Firma românească se numește Sveltedca Partners, cu sediul în Brașov și a obținut finanțare pentru un proiect tehnologic ce permite tăierea materialelor în linii curbe la costuri mult mai mici decât cele practicate în acest moment.
Proiectele câștigătoare sunt din domenii diverse – de la auto, aerospațiale, maritim, până la materiale avansate și tehnologii Internet of Things.
Mai mult de o treime din firmele selectate sunt conduse de manageri femei.
Pentru prima oară, Consiliul European pentru Inovare a folosit o măsură pilot folosită în premieră ce garanta că cel puțin un sfert din companiile invitate la interviul final au manageri femei.
România este cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a Uniunii. Țara noastră este singurul stat membru ce înregistrează un decalaj de peste 60% față de media UE.
În clasamentul precedent, din 2018, România avea un indice al inovării de 31,4%, ceea ce arată că va mai dura ani buni până când va recupera din decalaj și va atinge nivelul inovatorilor importanți din fostul bloc comunist.
Datele Statistice privind Inovarea Europeană arată că România este încă departe și de performanțele înregistrate de ea însăși în 2012 – dacă raportăm rezultatele din 2019 la media UE din 2012, indicele ar fi fost de 34,4, față de 40,2, cât avea atunci față de media UE.
Un răspuns
Ma tem ca Romania are foarte slabe sanse sa „recupereze” in acest domeniu pe baza calitatii actuale a angajatilor ce lucreaza in domeniul cercetare-dezvoltare-inovare, mai ales pe bani publci. este nevoie de transformari profunde, mai ales in modul de gandire si in profesionalismul (=priceperea) fortei umane care ar putea fi chemata sa „reformeze” Romania sub aspectul inovarii. Totul trebuie sa inceapa cu invatamantul de toate gradele, mai ales a celui universitar si cu sistemul doctoral de la noi, care este „invechit in rele” de zeci de ani.