Și ultima numire a managementului de la CFR SA începe cu o controversă. Inspecţia judiciară a CSM verifică o eventuală incompatibilitate în cazul numirii secretarului de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura (foto) în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al CFR SA.
E vorba de incompatibilitatea în care, potrivit legii, se află un magistrat în momentul în care ajunge în conducerea unei societăți comerciale. Octavian Puţura este judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi secretar de stat, în baza unei detaşări la Ministerul Justiţiei. El a fost numit în CA al CFR SA în data de 10 ianuarie.
„Inspecţia judiciară s-a sesizat din oficiu, se fac verificări prealabile pentru a vedea dacă există indicii ale încălcării interdicţiilor impuse judecătorilor şi procurorilor”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Tamara Manea, purtător de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.
Ce spune statutul magistraţilor
Potrivit Statutului judecătorilor şi procurorilor, magistraţilor le este interzis să facă parte din conducerea companiilor. Legea 303 prevede la Art.8:
- Judecătorilor şi procurorilor le este interzis: (c) să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome.
Guvernul pare să fi găsit soluția la acest articol de lege, potrivit unor surse oficiale, care au explicat pentru cursdeguvernare.ro modul în care s-a rezolvat conflictul cu statutul magistraților: a fost adoptat un memorandum prin care se face derogare de la lege și s-a cerut un punct de vedere oficial de la Agenția de Integritate.
Punctul de vedere al ANI
ANI, spun sursele citate, a fost de părere că lui Ovidiu Puţura nu i se aplică Statutul magistraţilor, ci Legea 161 privind măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.
Art. 58 din Statutul magistraţilor prevede: În perioada detaşării, judecătorii şi procurorii îşi păstrează calitatea de judecător sau procuror şi beneficiază de drepturile prevăzute de lege pentru personalul detaşat.
În opinia ANI, acest articol 58 se referă la drepturile băneşti ale persoanei detaşate, de aceea trebuie să i se aplice prevederile privind incompatibilităţile din Legea 161.
În secţiunea a 3-a a Legii 161, care se referă la incompatibilităţile membrilor Guvernului, se precizează:
- Art.84 (3) în mod excepţional, Guvernul poate aproba participarea persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) ca reprezentanţi ai statului în AGA ori ca membri ai CA al regiilor autonome, companiilor sau societăţilor naţionale.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Ovidiu Puţura „poate exercita atât funcţia de secretar de stat cât şi pe cea de membru într-un consiliu de administraţie al unei societăţi de stat fără a fi în stare de incompatibilitate”.
„Un precedent periculos”
Surse judiciare au declarat pentru cursdeguvernare.ro că soluţia adoptată de guvern „nu este în regulă şi poate deveni un precedent foarte periculos”.
„Dacă Ovidiu Puţura dorea o astfel de carieră trebuia să îşi dea demisia din funcţia de magistrat. Este foarte bine că s-a sesizat Inspecţia Judiciară şi, în curând, CSM va trebui să îşi facă publică poziţia. Nu are cum să i se aplice Legea 161 fiindcă, înainte de a fi secretar de stat, Puţura are statut de magistrat”, au declarat sursele cursdeguvernare.
Demisia din magistratură nu există
Chestiunea incompatibilităţii putea fi rezolvată foarte simplu chiar de către Ovidiu Puţura, printr-o demisie din magistratură. Această demisie putea fi depusă fie la vechiul loc de muncă- Tribunalul Bistriţa-Năsăud, fie la CSM.
Responsabilul cu comunicarea publică al Tribunalului Bistriţa, Dana Ceucă, a declarat pentru cursdeguvernare.ro: „Nu cunosc să existe vre-o demisie. Ştim că domul judecător este detaşat la Ministerul Justiţiei. Noi chiar am trimis, anul trecut, o prelungire cu trei ani a detaşării, nu ştiu să fi trimis la noi o demisie.”
Un asemenea act nu se găseşte nici la CSM. Situaţia o lămureşte purtătorul de cuvânt, Monica Prejmereanu, care a declarat: „Până la ora aceasta (16.00- n.red.) nu există nicio cerere.”
Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul Expert Forum, spune că au existat întotdeauna discuţii cu privire la calitatea de membru al Guvernului, în cazul secretarilor de stat. „În general, opinia era că sunt membri ai Guvernului doar miniştrii. Acum, văd că se schimbă. Rămâne ca CSM să ne lămurească”, a declarat Laura Ştefan.
„Persoanele acestea ar trebui să aleagă între calitatea de magistrat şi cariera politică. Din câte ştiu, magistraţii se ocupă cu înfăptuirea justiţiei. Ovidiu Puţura trebuia să îşi dea demisia, aşa cum a făcut Mona Pivniceru, care a renunţat la calitatea de magistrat atunci când a fost numită ministru al Justiţiei.”, a precizat Laura Ştefan.
De ce s-a schimbat Consiliul de Administraţie de la CFR SA
Adunarea Generală a Acţionarilor CNCF CFR SA a revocat membrii Consiliului de Administraţie pe data de 10 ianuarie, pe motiv că „aceştia au exercitat un managment defectuos, care a afectat situaţia financiară a companiei”, conform comunicatului Ministerului Transporturilor.
Noii membri CA, numiţi de AGA la propunerea Ministerului Transporturilor, sunt Ovidiu Apostolescu (membru în Consiliul de supraveghere al Transelectrica), Ovidiu Puţura (secretar de stat în Ministerul Justiţiei), Victor Cionga (managing partner AZ capital Advisors), Florin Luca (consultant financiar) şi George Ciobănaşu (auditor financiar).
Vechiul Consiliu era format din Florian Kubinski (preşedinte, CEO Volksbank România), George Micu (membru, director general CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor) şi Sebastian Tcaciuc (membru).
Revocarea fostului CA s-a făcut în urma unor controale ale Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, care a sesizat DNA după ce a constatat deficienţe de natură economică, administrativă şi indicii privind săvârşirea de infracţiuni.
Fostul preşedinte CA a negat toate aceste acuzaţii.
Experienţa „managementului privat” la CFR
Instalarea lui Ovidiu Puţura în fruntea CA al CFR este a patra din ultimele 12 luni. Ianuarie 2013 îl găsea pe Lucian Isar, lector în finanţe, economie monetară şi managementul riscului la Academia de Studii Economice, în fruntea CFR.
Lucian Isar a pierdut mandatul de preşedinte CA în luna septembrie 2013, fiind înlocuit cu Sorin Mîndruţescu, CEO Oracle. Sorin Mândruţescu şi-a dat demisia după o lună.
În luna octombrie 2013, mandatul de preşedinte al Consiliului de Administraţie este preluat de Florian Kubinski, CEO Volksbank. Acest mandat îi este revocat de către AGA în 10 ianuarie 2014.