10 decembrie, 2019

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au stabilit, de comun acord cu președintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu cancelarul german Angela Merkel, implementarea unui armistiţiu complet în regiunile separatiste ucrainene și un schimb total de prizonieri.

Sunt singurele vești bune aflate la finalul discuțiilor ”de pace” organizate luni la Paris, discuții care s-au încheiat în termenii impuși de Vladimir Putin, lăsând nerezolvate chestiuni cruciale pentru Ucraina precum redobândirea controlului asupra regiunilor din Est, controlul frontierei externe în respectiva regiune, retragerea suportului militar și logistic acordat de Moscova separatiștilor sau organizarea alegerilor locale în Donețk și Luhansk.


Reamintind faptul că discuțiile în ”format Normandia” (Franța, Germania, Rusia, Ucraina) ignoră total chestiunea anexării Crimeei de către Rusia, este de înțeles dezamăgirea exprimată de Volodimir Zelenskiy la finalul reuniunii: ”Nu este de ajuns pentru mine, mi-aș fi dorit să rezolvăm mai multe lucruri”.

Concluzii oficiale

După aproximativ 5 ore de discuții, concluzia unanimă evidentă a fost legată de eșecul implementării Acordului Minsk 2, acord încheiat de liderii acelorași state în februarie 2015 în Belarus, acord niciodată respectat, nici de Moscova, nici de Kiev, acord pentru care nici Berlinul și nici Parisul nu l-au apărat la modul serios.

Cum Vladimir Putin a insistat că nu poate exista alternativă la acordul Minsk 2, în concluziile reuniunii comunicate public se arată că cei patru lideri și-au reînnoit angajamentul să respecte prevederile conținute în acel acord de pace.

Comunicatul oficial mai prezintă acordul părților în conflict de a coopera pentru retragerea trupelor și a armamentelor din trei noi zone, care ar urma să fie eliberate de trupe până la sfârșitul lui martie 2020. E vorba de orașele  Stanitsya Luhanska și Zolote, din Luhansk și Petrovske, din Donețk.


Comunicatul vorbește de continuare eforturilor de deminare a zonei.

Ucraina și Rusia au evectuat pe durata conflictului mai multe runde de schimburi de prizonieri, dar în declarația de luni se vorbește de schimbul tuturor prizonierilor cunoscuți deținuți de Ucraina și de rebeli în urma războiului.

Teme în dispută deschisă

La conferința de presă organizată după miezul nopții, președinții Ucrainei și Rusiei s-au contrazis deschis asupra subiectelor referitoare la controlul granițelor și la alegeri locale.

”Suntem în dezacord total cu viziunea președintelui Rusiei asupra acestor chestiuni”, a precizat Zelenskyi, care a continuat: ”Deocamdată, nu avem niciun acord… Nu are sens să discutăm despre un nou summit peste 4 luni la care nu am avea ce să discutăm. Cred că suntem obligați să găsim soluții, altfel nu vom putea avansa”.

Putin a confirmat: ”În chestiunea granițelor avem poziții total divergente”.

În cadrul conferinței de presă, Vladimir Putin a afirmat abrupt: ”În primul rând, vorbim despre introducerea unor amendamente în Constituția țării ( a Ucrainei- n. red.), care să prevadă statutul special al Donbasului în concordanță cu situația actuală. Desigur, este necesar să prelungim mai întâi statutul special al Donbas-ului, abia mai târziu putem să impunem această normă permanent.”

Cum Vladimir Putin cere de fapt ”independența” Donețk și Luhansk, aserțiunea a fost combătută de Volodimir Zelenski: ”Insist asupra necesității ca Ucraina să recapete controlul asupra întregului său teritoriu”.

În ciuda acestor dispute evidente, liderii occidentali au insistat să transmită mesajul că reuniunea a fost fructuoasă și că se așteaptă la noi progrese în săptămânile următoare.

Emmanuel Macron, devenit în ultima vreme avocat al redeschiderii cooperării cu Rusia, a descris întâlnirea drept ”o relansare credibilă a procesului de pace, care nu era de la sine înțeleasă”.

Angela Merkel a afirmat: ”Rămân în continuare multe de făcut, dar simt că există bune intenții de a rezolva chestiunile dificile. Sunt mulțumită cu această reuniune, am recâștigat azi impulsul de care aveam nevoie”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: