27 noiembrie, 2013

Pierre Moscovici , ministrul Economiei şi Finanţelor din Franţa, s-a aflat marți, 26 noiembrie, la Beijing, pentru a negocia cu autoritățile chineze tranformarea Parisului într-un centru de tranzacționare a yuan-ului (moneda chineză).

În aceeași zi, premierii din 16 state europene (11 dintre ele membre UE) au participau la Forumul Economic China – Europa Centrală şi de Est (ECE), de la București, unde au semnat mai multe memorandumuri (privind posibile investiţii), cu delegaţia condusă de premierul Li Keqiang.

Capitala a găzduit cu această ocazie, în afara oficialilor, aproximativ 1.000 de oameni de afaceri, dintre care 300 chinezi, veniţi să discute dezvoltarea relaţiilor economice dintre cea de-a doua putere economică a lumii şi această parte a Europei. În aceeaşi zi, Pierre Moscovici (foto), ministrul Economiei şi Finanţelor din Franţa, purta în Beijing discuţii la nivel secund, cu vicepremierul Chinei – Ma Kai, şi viceministrul de Finanţe – Zhu Guangyao.


Potrivit agenţiei de presă Xinhua, vicepremierul a declarat că Republica Populară China acordă o mare importanţă extinderii relaţiilor cu Franţa şi anunţa că, aşa cum au stabilit anterior preşedinţii celor două state, se va trece la o nouă etapă în parteneriatul strategic dintre China şi Franţa.

Momente şi acorduri istorice

Premierul Victor Ponta declara la Bucureşti că summitul China – ECE este „un moment istoric”, în timp ce Pierre Moscovici folosea în prezentarea rezultatelor vizitei sale la expresii precum „acord istoric „şi „cea mai ambiţioasă convenţie semnată de Franţa şi China în ultimii 30 de ani”.

Internaţionalizarea yuanului

Cele două părţi au discutat marţi , la Beijing, despre colaborarea în domeniul energiei nucleare, aeronautică, sănătate, agricultură etc.

Subiectul principal l-a constituit însă transformarea Parisului în cel mai important centru european de tranzacţionare a renminbi (denumirea folosită de specialişti pentru yuan, moneda chineză), hubul european al yuanului.


Schimburile comerciale dintre China şi Franţa s-au ridicat anul trecut la 51 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, volumul schimburilor comerciale China – ECE au însumat, tot în 2012, 50 miliarde de euro.

Din cele 51 de miliarde de dolari din relaţia China (a doua putere economică a lumii) – Franţa (a cincea economie mondială) , 20% (10 miliarde de dolari) au fost tranzacţii în yuan.

Investiţiile chineze în Franţa sunt de numai 3,5 miliarde de euro, în timp ce companiile franceze au investit de peste 4 ori mai mult în China – aproximativ 16 miliarde de euro.

Potrivit China Daily, importurile de produse franceze au ajuns în primele 10 luni din acest an la circa 18 miliarde de dolari, în timp ce exporturile în Franţa au fost de 22 de miliarde de dolari.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Franţa vrea să joace un rol central în internaţionalizarea yuanului, programul de investiţii pe pieţele străine (RFQII), prin care Beijingul vrea să transforme yuanul într-una dintre cele mai tranzacţionate valute de pe piaţa globală.

Pentru asta, Parisul concurează cu Londra, care a semnat cu Beijingul, în luna octombrie, un acord ce le permite investitorilor din City să achiziţioneze acţiuni şi obligaţiuni în valoare de 80 de milliarde de yuani (peste 8 miliarde de lire sterline) şi speră să devină al doilea centru de tranzacţionare internaţională a yuanului, după Hong Kong.

Franţa are două mari avantaje. În primul rând, face parte din zona euro şi, de aceea, poate deveni centrul european de tranzacţionare a renminbi (Uniunea fiind principalul partener comercial al Chinei).

În al doilea rând, aşa cum a menţionat ministrul Pierre Moscovici, Franţa şi China au interse complementare în Africa, acolo unde Beijingul a investit masiv în ultimii ani din nevoia de resurse naturale, iar Parisul deţine legături istorice importante.

De aici şi optimismul ministrului francez, care se declara foarte optimist, la finalul discuţiilor purtate marţi la Beijing, şi spunea că Parisul „poate lua Londra” şi că progresele se vor vedea în următoarele săptămâni şi luni.

De la avertismentul Bruxelles-ului privind relațiile cu China, la „Niciun obstacol, nicio dificultate”

„Veniţi şi investiţi în Franţa, nu veţi întâmpina niciun obstacol, nicio dificultate!”, îi invita Pierre Moscovici pe oamenii de afaceri chinezi, înainte de a părăsi Beijingul.

Un mesaj care făcea abstracţie de circulara trimisă săptămâna trecută, de către Comisia Europeană, autorităţilor din toate cele 28 de state membre ale Uniunii. Acestora li se cerea prudenţă în negocierile cu China şi să anunţe Bruxelles-ul în privinţa acordurilor comerciale bilaterale semnate cu Beijingul, potrivit unei informaţii obţinute de publicaţia Hotnews.

Circulara a fost considerată un avertisment lansat pentru cele 11 ţări UE care au participat la summitul China – ECE de la Bucureşti, mai ales după ce un diplomat european declara sub anonimat jurnaliştilor de la Financial Times că întâlnirea de la Bucureşti pare să facă parte din politica ”divide et impera” a Chinei, care încearcă astfel să pună presiune pe Bruxelles într-un moment în care între cele două puteri globale (UE şi China) există mai multe dispute comerciale. Săptămâna trecută, China şi UE au demarat negocierile pe acordul de investiţii între cei doi parteneri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: