NATO crede într-o rezolvare diplomatică a conflictului Rusia – Occident și va trimite ”o propunere scrisă” Kremlinului la sfârşitul acestei săptămâni pentru ”a încerca să găsească o cale de urmat”. Anunțul a fost făcut marți, la CNN, de către secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg.
”Vom sublinia că suntem gata să stăm, să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparenţa activităţilor militare, mecanismele de reducere a riscurilor şi alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Şi, de asemenea, să ascultăm şi să ascultăm preocupările Rusiei”, a spus Jens Stoltenberg.
Şi SUA urmează să răspundă scris cererilor formulate de Moscova la întâlnirea Anthony Blinken – Serghei Lavrov, organizată săptămâna trecută la Geneva.
Comentariile lui Jens Stoltenberg au venit la o zi după ce NATO a anunţat că state membre ale Alianței își pun forţele militare în alertă şi trimit nave şi avioane de luptă suplimentare în Europa de Est.
Mişcările au semnalat temerile crescânde cu privire la o posibilă invazie rusă a Ucrainei, după luni de manevre militare ale Moscovei, care au declanşat o serie de escaladări în relaţiile cu NATO.
Jens Stoltenberg cere Rusiei să se angajeze cu bună credință în dialog
Vorbind de la Bruxelles, Stoltenberg a spus că ”există încă o cale de ieşire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina, dar că pentru aceasta este nevoie ca Rusia să detensioneze situaţia şi să fie gata să se angajeze cu bună-credinţă în discuţiile politice cu NATO şi aliaţii NATO”.
Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, începând de de anul trecut, şi va trimite forţe în Belarusul vecin pentru exerciţii comune, programate luna viitoare, despre care oficialii ucraineni se tem că ar putea servi drept ”teatru de operaţiuni cu drepturi depline” din care să lanseze un atac.
Kremlinul a negat în repetate rânduri că plănuieşte să atace Ucraina, dar a susţinut că sprijinul NATO pentru ţară constituie o ameninţare tot mai mare pe flancul vestic al Rusiei.
”NATO nu va desfăşura forţe de luptă NATO în Ucraina, dar trebuie să fim siguri că nu există nicio înţelegere greşită cu privire la pregătirea noastră, angajamentul nostru de a apăra toţi aliaţii, în special în partea de est a alianţei”, a declarat Stoltenberg pentru CNN, explicând de ce alianţa şi-a sporit prezenţa în partea sa de est, în regiunile Mării Negre şi Baltice.
Diplomație însoțită de măsuri preventive
Într-un comunicat de luni, NATO a spus că statele membre au anunţat în ultimele zile o serie de desfăşurări de forţe în Europa de Est.
Printre acestea se numără trimiterea de către Danemarca a unei fregate în Marea Baltică şi a patru avioane de luptă F-16 în Lituania; Olanda a trimis două avioane de vânătoare F-35 în Bulgaria; Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România; iar SUA iau în considerare creşterea prezenţei sale militare în Est.
Nu a existat nicio sugestie în declaraţie că trupele ar fi folosite pentru a ajuta Ucraina, care nu este membră NATO.
Stoltenberg a declarat pentru CNN că NATO se gândeşte dacă să îşi extindă şi mai mult poziţia cu ”o prezenţă avansată sporită sau grupuri de luptă, tot în sud-estul alianţei”.
”Descurajarea puternică este cea mai bună modalitate de a preveni orice atac asupra oricărui aliat al NATO şi cea mai bună modalitate de a preveni un conflict”, a adăugat el.
SUA şi aliaţii săi din NATO au sperat că discuţiile ar putea determina Rusia să urmeze o cale de ”dezescaladare şi diplomaţie”, dar oficialii ruşi au fost înfuriaţi de refuzul SUA şi al NATO de a susţine o listă controversată de cerinţe de securitate.
Cererile includ interdicţia Ucrainei de a intra în NATO şi ca alianţa să-şi retragă forţele din Europa de Est.
SUA şi aliaţii săi din NATO au spus în mod repetat că astfel de propuneri de la Moscova nu pot reprezenta un început de discuţii.
Discuţiile la nivel înalt organizate în ultimele 10 zile între Occident şi Rusia s-au încheiat, toate, fără progrese, punând sub semnul îndoielii perspectivele de detensionare şi diplomatice viitoare. UE în special insistă pe rezolvarea diplomatică a conflictului, asigurând însă că va adopta sancțiuni severe împotriva Rusiei dacă aceasta va ataca din nou Ucraina.