7 noiembrie, 2016

milo-djukanovicUn procuror special care investighează un complot ce viza scrutinul parlamentar din Muntenegru a anunțat duminică faptul că un grup de ”naţionalişti ruşi” intenţiona asasinarea premierului Milo Djukanovici (foto) în scopul propulsării la putere a unei formaţiuni de opoziţie, relatează Reuters.

Muntenegrul, fostă republică iugoslavă, este măcinat de teorii ale conspiraţiei după scrutinul din 19 octombrie, când autorităţile au arestat 20 de cetăţeni sârbi, la frontiera cu Serbia, acuzaţi de plănuirea unor atacuri la instituţii centrale.

Partidele de opoziţie susţin că este vorba de un complot fabricat, acuzându-l pe premierul Milo Djukanovici că foloseşte serviciile de securitate pentru a se menţine la putere.


Înaintea scrutinului parlamentar, Djukanovici, aflat la putere de 25 de ani, a acuzat Rusia de finanţarea opoziţiei pentru a bloca aderarea ţării la NATO.

Formaţiunile de opoziţie, multe favorabile aderării la NATO, resping acuzaţiile.

„Organizatorii acestui grup infracţional erau naţionalişti din Rusia care porneau de la premisa că Guvernul din Muntenegru condus de Milo Djukanovici nu poate fi schimbat prin alegeri, astfel că ar trebui înlăturat prin forţă”, susţine procurorul Milivoje Katnici.

Obiectivul ar fi fost asasinarea primului-ministru şi propulsarea la putere a actualei opoziţii, crede Katnici, fără a spune care partid are legături cu grupul.


„Autoritățile statului au descoperit că grupul a fost format pe teritoriile Muntenegrului, Serbiei şi Rusiei cu obiectivul comiterii unui act terorist”, precizează procurorul, care a explicat că un lunetist ar fi trebuit să execute asasinatul.

Investigația oficială din Muntenegru se derulează în cooperare cu autoritățile din Serbia, stat în care de asemenea s-au operat arestări ale unor persoane suspecte de legături cu complotiștii din Muntenegru.

Partidul lui Milo Djukanovici, care a militat pentru aderarea la NATO și UE în detrimentul relațiilor tradiționale cu Serbia și Rusia, s-a clasat pe primul loc în alegeri fără însă a avea majoritate parlamentară.

Rusia a criticat decizia Alianţei Nord-Atlantice de admitere a Muntenegrului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: