28 ianuarie, 2019

Angajații fabricii Audi din Ungaria protestează de joi față de diferențele salariale nedrepte dintre ei și colegii lor de la fabricile Volkswagen din Occident. Angajații din Cehia au amenințat că s-ar putea alătura protestele, transmite Bloomberg.

Angajații uzinei din Gyor au cerut o creștere salarială de 18% în acest an, însă producătorul a oferit doar 10% în 2019 și încă 10% în 2020. Managementul maghiar le-a făcut mai multe propuneri și peste weekend, însă muncitorii continuă să protesteze insistând să fie implicată compania-mamă din Germania pentru soluționarea situației.

Protestul pune în lumină presiunile în creștere în ceea ce privește costul forței de muncă din Europa Centrală și de Est, cândva un magnet pentru investitorii străini în căutare angajați înalt calificați și ”modești” în privința salariilor.


Totuși, deficitul de angajați, antrenat de îmbătrânirea populației și de migrația lucrătorilor, a ”scumpit” forța de muncă din regiune, evoluție ce pune presiune pe marja de profit a companiilor de talia Volkswagen. Audi este cea mai profitabilă divizie a producătorului german.

”Nu vorbim despre salariile din Ungaria, unde suntem plătiți la limita de sus, vorbim în termeni regionali”, a comentat Gyorgy Csalogany, vicepreședintele sindicatului din Gyor, citând informații interne ale companiei care arată că muncitorii din Ungaria sunt cei mai prost plătiți salariați ai grupului. În medie, ei sunt remunerați cu 25% mai prost decât cei din Cehia, cu 28% mai puțin decât slovacii, cu 39% mai puțin decât polonezii și de 3,6 ori mai puțin decât belgienii. Audi a refuzat să comenteze acuratețea cifrelor prezentate de liderul sindical.

”Dacă acest lucru înseamnă că vom influența o creștere generalizată a salariilor din Ungaria, atunci foarte bine”, a adăugat Csalogany.

Protestul angajaților de la fabrica Audi vine pe fondul unor manifestații mai ample la nivel național, împotriva așa-numitei ”legi a sclaviei”, o inițiativă controversată care le dă dreptul angajatorilor să solicite mai multe ore suplimentare. Scopul acesteia a fost de a reduce criza de personal din rândul companiilor maghiare.


Deficitul de forță de muncă a dus la o creștere cu peste o treime a salariilor în ultimii trei ani, media națională fiind 872 de dolari în noiembrie, în sectorul privat. Pe de altă parte, numărul de locuri de muncă neocupate s-a dublat față de anul 2015, notează jurnaliștii străini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: