Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a acuzat băncile, pentru a doua oară în două luni, că proprii lor angajaţi nu sunt suficient de calificaţi, dar se plâng că populația are nevoie de educație financiară.
„Educația financiară trebuie să înceapă cu bancherii. Vă plângeți că populația nu e educată financiar și tipăriți broșurele ca s-o educați. Păi populația nici nu trebuie să fie educată financiar! Cand te urci în avion, nu trebuie să cunoști mecanismul avionului, ci trebuie să respecți doar câteva reguli”, a declarat Mugur Isărescu, marți, adresându-se bancherilor prezenți la conferința ZF Bankers Summit ‘17.
Mugur Isărescu a cerut bancherilor să acorde o mai mare atenție „cultivarii clientului” și într-un discurs din 22 mai la Asociația Română a Băncilor, când adăuga același : „Educația financiară trebuie să înceapă chiar cu noi, cu omul de la ghișeu, care trebuie să fie și mai bine educat și mai bine plătit, pentru că el este interfața cu clientul”.
„Cultivați clientul, dar cu adevărat! Discutați cu clientii – aveți responsabilități mari”, a spus din nou guvernatorul BNR, marți, adăugând că băncile dispun de mari lichidități pe care nu le transformă în credite. Iar când dau credite, de exemplu în valută, nu spun nu la Banca Națională se cotează leul.
Altfel, „broșurelele pe care le faceti despre educatia financiara a populatiei, nu sunt suficiente”.
Tot în mai, Raportul BNR asupra stabilității financiare avertiza că „relația dintre firme și creditori (din sectorul bancar sau din piața de capital) trebuie să se îmbunătățească, ritmul redus al creditării sectorului fiind determinat atât de factori de natura ofertei, cât şi de cei de natura cererii”.
În ceea ce priveşte oferta de credite, „sunt necesare măsuri la nivelul sectorului bancar, inclusiv prin creşterea gradului de pregătire profesională a personalului implicat în acordarea finanțării și în gestiunea riscului, precum și prin revizuirea condițiilor de acordare a creditelor”, potrivit raportului citat.