9 noiembrie, 2017

În economia românească există multe firme subcapitalizate, care nu pot accesa credite bancare din această cauză, iar supravieţuirea lor este pusă sub semnul întrebării de presiunea pe creşterea salariilor, a lăsat să se înțeleagă Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Nu comentez recentele măsuri ale Guvernului (de modificare a Codului Fiscal, n.red.), pe care urmează să le evaluăm.

Totuși, o cifră mi-a atras atenţia: 140.000 de firme nu plătesc contribuţii, iar asta a sunat zgomotos. Dacă acele măsuri vor rezolva problemele, vom vedea… Noi am ridicat problema subcapitalizarii firmelor şi te întrebi cum trăiesc, cum își finanțează operațiunile. Acestea sunt definite ca problemele structurale, care trebuie rezolvate prin reforme structurale, şi apoi vedem, dacă se majorează salariul net, care firme vor mai trăi sau nu”, a declarat, joi Mugur Isărescu.


Guvernatorul BNR a remarcat că volumul creditelor pentru companii a crescut „masiv, pentru că băncile și-au curățat portofoliile și sunt mult mai deschise”, iar costurile s-au redus în ultimii ani.

Totuși, „numărul firmelor pe care noi le definim bancabile este relativ mic, iar potențialul lor de creștere este blocat. Au nevoie de capital propriu mai mare”, a mai spus Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, este în creștere ecartul dintre salarii și productivitate, alimentat tot mai mult de tensionarea pieței muncii, a remarcat guvernatorul BNR, în prezentarea Raportului asupra inflației de joi.


Totdată, gradul de necorelare între cerințele angajatorilor și oferta de forță de muncă disponibilă se accentuează, iar structura populației inactive limitează potențialul de detensionare al pieței muncii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: