Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dorin Recean, iniţiată de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor din Parlamentul Republicii Moldova, a fost respinsă joi noaptea. Doar 18 deputaţi au votat în favoarea demiterii executivului.
Conform legislației, o moţiune de cenzură poate trece dacă este susţinută de cel puţin 51 de deputaţi. Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor din Parlament are 29 de deputaţi.
Semnatarii moțiunii au invocat situația din domeniul energetic, după ce anterior Parlamentul votase istituirea stării de urgență pe timp de 60 de zile, din cauza insuficienței resurselor energetice.
Înainte de a fi suspusă votului, premierul Dorin Recean a enumerat, în declarația de la tribuna Parlamentului, progresele înregistrate de Moldova în ultimii doi ani.
„Moldova şi-a majorat semnificativ securitatea energetică, şi nu de aceea că ia gaz de la o sursă sau alta, ci anume că are libertatea de a lua gaz în cele mai convenabile condiţii. Asta înseamnă să ai siguranţă – să poţi alege ce e bine pentru ţară. Să poţi cumpăra energie fără a fi condiţionat politic, fără a sta în genunchi, să poţi cumpăra de pe pieţele concurenţiale înseamnă securitate. Da, au fost în anii trecuţi pe aceste pieţe preţuri exagerat de mari din cauza războiului şi efectelor acestuia. Însă este o diferenţă între creşterea preţurilor şi dependenţa de un preţ impus”, a declarat premierul Recean.
„Putem sta aici ore întregi ca să dezbatem. Însă, stimaţi deputaţi, haideţi să o facem înţelegând faptul că lucrurile sunt complexe, fără populism şi isterizare şi, cel mai important, conştientizând rolul nostru ca cetăţeni ai Republicii Moldova. Pentru că, indiferent de funcţia pe care o aveţi, aveţi datoria să protejaţi interesul acestui stat, nu al unui străin”, a adăugat premierul.
Aceasta este a doua moţiune de cenzură înaintată de comunişti şi socialişti împotriva Guvernului Recean, ultima fiind depusă în octombrie 2023.
Stare de urgenţă în legătură cu insuficiența resurselor energetice
Din 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi instituită stare de urgență, pe o perioadă de 60 de zile, în legătură cu insuficiența resurselor energetice. Proiectul de hotărâre a fost votat în Parlament de 56 de deputați, a relatat TVM.
Declararea stării de urgență a fost propusă de Guvern, având la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE), precum și ținând cont de faptul că insuficiența resurselor energetice afectează direct și imediat securitatea statului și a cetățenilor.
Reprezentanții executivului menționează că sistarea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către „Gazprom”, ar putea genera o criză umanitară în regiune, precum și riscuri de asigurare a funcționării și stabilității sectorului energetic din Republica Moldova. În acest caz, ar fi necesară implicarea mai multor autorități din Republica Moldova și suportul financiar al partenerilor de dezvoltare.
Declararea stării de urgență este necesară pentru că oferă posibilitatea aplicării imediate unor măsuri prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale. Acestea vor avea drept scop prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor situației care a provocat starea de urgență.
Mai exact:
- va fi posibilă instituirea unui regim special de procurare a energiei electrice și a gazelor naturale în ritm rapid și se vor putea aloca bani pentru acest lucru
- vor putea fi adoptate decizii de împuternicire a furnizorilor și operatorilor de sistem să acționeze și să cumpere, să transporte sau să distribuie energie electrică și gaze naturale pe întreg teritoriul țării.
(Citește și: Demiteri în lanț în Republica Moldova. Premierul va cere instituirea stării de urgență energetică)
****