26 mai, 2024

Când toate cele trei linii de interconexiune cu România vor fi în funcțiune, Republica Moldova va fi integrată în piaţa comună europeană de energie, înainte de a deveni stat membru al Uniunii Europene, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Victor Parlicov (foto), ministrul Energiei de la Chişinău. El a mai explicat că firmele care investesc acum în Republica Moldova vor dobândi experiența necesară pentru a participa la reconstrucția Ucrainei. Îna cest moment, Moldova are mai multe fonduri decât poate absorbi, motiv pentru care Chișinăul așteaptă investitori occidentali cu tehnologie și soluții moderne în domeniu, a mai explicat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Cele mai importante declarații ale ministrului

  • Firmele care investesc acum în Republica Moldova construiesc un cap de pod spre reconstrucția Ucrainei: „Încă un lucru pe care trebuie să-l spun aici, pentru că asta nu este o investiţie doar în Republica Moldova, pentru că nu trebuie să uităm că acest război care acum se derulează Ucraina, el se va termina şi următoarea problemă care va exista va fi agenda de reconstrucţie a Ucrainei. Iar Ucraina este în multe privinţe foarte similară, cu acea infrastructură edilitară, cu acele clădiri, cu acele sisteme termo-energetice, cu acele sisteme de încălzire centralizată, cu ceea ce avem noi. Deci companiile care vor veni şi vor face parte din acest proces în Republica Moldova şi vor căpăta această experienţă, ulterior cu mult mai uşor vor putea participa la procesul de reconstrucţie a Ucrainei. De asta mizăm foarte mult să vină aceste companii, inclusiv internaţionale, şi să creştem capacitatea de absorbţie, pentru că aşa cum am spus, banii la acest moment sunt mai mulţi decât noi putem absorbi”.

  • Interconexiunea Isaccea-Vulcăneşti este deja funcţională, iar Bălţi-Suceava a intrat în proceduri de achiziţie a lucrărilor de proiectare şi construcţie, orizontul de timp pentru finalizare fiind sfârşitul anului 2027. O a treia linie, care s-a conturat doar în urmă cu câteva luni, Străşeni – Gutinaş, are estimat ca termen de finalizare sfârşitul anului 2028.

  • Investiţiile actuale din sectorul energetic din Republica Moldova le depăşesc pe cele realizate în toţi cei 30 de ani anteriori de independenţă, iar banii nu sunt o problemă în momentul de faţă, deoarece ţara are un grad relativ scăzut al datoriei publice.

  • Despre OUG semnată săptămâna trecută de către București pentru a continua exporturile de energie în Republica Moldova: „Este un proiect care vine să creeze posibilitatea ca, în eventualitatea în care Republica Moldova se confruntă cu un deficit de resurse energetice, să poată fi livrate aceste resurse din România, la condiţiile pieţei din România, cu preţ plafonat, etc. Sperăm să nu ajungem acolo, dar suntem extrem de recunoscători României pentru acest gest frăţesc, care ne dă siguranţă, până la urmă, că indiferent ce se va întâmpla şi consumatorii noştri vor fi la fel de protejaţi ca şi cei din România”.

  • Avem o linie finalizată, mai construim două linii. Este vorba de Bălţi-Suceava, care intră acum în proceduri de achiziţie a lucrărilor de proiectare şi construcţie. A intrat deja, în esenţă. Orizontul de timp este să fie finalizată către sfârşitul anului 2027. Şi a 3-a linie, Străşeni – Gutinaş, este vorba despre o linie care, ca şi idee, a apărut mai de mult, dar s-a conturat exact ce, şi unde şi cum va fi, de-abia în acest an, cu câteva luni în urmă. Şi avem finanţare pentru această linie, este un sprijin, pe partea noastră, pe partea Republicii Moldova. Va fi finanţată printr-un grant al SUA. Acum urmează şi partea română să identifice, Transelectrica, cum finanţează lucrările. 

  • Despre beneficiile desprinderii de Rusia în domeniul energetic: „Acum procurăm gaze de pe piaţa europeană. Noi mai facem exerciţii de acestea de testare diferite, inclusiv am avut un exerciţiu în care am adus LNG (Gaz Natural Lichefiat n.r.) din SUA, prin portul Alexandropolis, pe terminalul din Alexandropolis, Grecia, le-am preluat şi le-am adus în Republica Moldova. Adică noi, deliberat, vrem să demonstrăm că acea dependenţă pe care am avut-o odinioară 100% de un singur furnizor nu mai e valabilă. Pe parcursul anului 2023, pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale, noi nu am consumat practic gaz de la Gazprom. Noi am avut furnizori diferiţi, am avut în total aproape 10 furnizori, dacă nu greşesc, volume diferite, preţuri diferite, dar cu posibilităţi şi cu o diversificare enormă, ceea ce înseamnă în primul rând securitate. Deci, astăzi nu mai putem fi şantajaţi că uite, dacă nu ne comportăm politic prielnic unui actor internaţional, ei ne pot sista livrările de gaz, limita livrările de gaz, schimba contractele, pot să nu semneze contractele negociate anterior etc. Deja asta demonstrează avantajul, să spunem aşa, al integrării într-o piaţă civilizată europeană, comparativ cu o relaţie cu un singur furnizor”.

  • Despre dependen’a Transnistriei de energia procurată de Moldova: „Există soluţii alternative identificate privind modul în care gazul ar putea ajunge în Transnistria. Singura rută alternativă viabilă este să fie livrat gazul prin Turcia şi prin gazoductul Transbalcanic în regim revers spre Transnistria. Noi aceste scenarii le discutăm, le lucrăm cu colegii din Ucraina, cu colegii din Uniunea Europeană. Nu vrem ca în acest an sau odată cu terminarea contractului de tranzit prin Ucraina, chiar dacă gazul nu va veni direct, aşa cum venea anterior, să fie afectată cumva stabilitatea în regiune. Dar, totodată, menţionăm şi atenţionăm inclusiv autorităţile din regiunea transnistreană, că acest contract care există între Gazprom şi Moldovagaz va expira în anul 2026 şi nu avem foarte mult timp ca această regiune, treptat-treptat, să înceapă a se adapta şi să înceapă a-şi ajusta modul de funcţionare intern la noile realităţi, inclusiv să înceapă să ridice preţurile interne la energie ca să-şi poată achita facturile pe viitor, pentru că altfel întotdeauna va fi în situaţia în care şocul va fi insuportabil şi îi colapsează”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: