11 august, 2022

MOL, cea mai mare companie de rafinare din Ungaria, a anunţat miercuri că a plătit ea tarifele de tranzit datorate de Rusia Ucrainei. Măsura soluţionează o dispută care, săptămâna trecută, a condus la întreruperea livrărilor de petrol către UE prin conducta Drujba, anunță Bloomberg.

„MOL a derulat negocieri cu părţile rusă şi ucraineană cu privire la reluarea transportului de petrol prin conducta Drujba”, a informat compania ungară într-un comunicat de presă, adăugând că a „transferat sumele datorate pentru utilizarea secţiunii din Ucraina” a conductei Drujba.

Ucraina a anunțat pe 4 august că oprește livrările de petrol rusesc prin secțiunea sudică a conductei Drujba. Decizia a fost luată din cauză că grupul rus Transneft nu plătise drepturile de tranzit datorate operatorului ucrainean UkrTransNafta.

Explicații din Rusia


UkrTransNafta „a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”, preciza Transneft,.

Transneft a explicat că a plătit (conform contractului care prevede plata în avans) drepturile de tranzit pentru luna august către UkrTransNafta în data de 22 iulie. Banii au fost însă returnaţi în data de 28 iulie, plata ne fiind procesată.

Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană.

Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi prin ramura sudică a oleoductului Drujba, care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare: Ungaria, Slovacia şi Cehia.


În luna iunie, Uniunea Europeană a adoptat un embargo progresiv care vizează importurile de petrol rusesc.

În principiu, acesta prevede oprirea importurilor de petrol rusesc prin intermediul navelor în decursul următoarelor şase luni.

Aprovizionarea cu petrol rusesc prin oleoductul Drujba a fost autorizată să continue „temporar”, o concesie făcută premierului ungar Viktor Orban, a cărui ţară depinde în proporţie de 65% de petrolul rusesc.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: