11 septembrie, 2021

Compania americană Moderna lucrează la dezvoltarea unui vaccin într-o singură doză care să ofere protecție atât împotriva virusului SARS-CoV-2, cât și a gripei, în condițiile în care experții estimează că boala Covid-19 va deveni în 2023 o boală sezonieră.

Testarea clinică a serului combinat ar putea începe în următoarele 6 – 12 luni, a anunțat compania.

Vaccinul se bazează tot pe tehnologia ARN mesager, care trimite în organism instrucțiuni pentru a produce anticorpi împotriva anumitor virusuri.


Experții susțin că acest tip de vaccin este mai ușor de produs prin comparație cu serurile clasice. Vaccinurile clasice conțin o variantă atenuată și slăbită a virusului, incapabilă de multiplicare, fapt ce generează un răspuns imun al organismului.

BioNTech va solicita aprobarea ca vaccinul său anti-COVID să fie administrat copiilor între 5 şi 11 ani

Directorul executiv al BioNTech, Ozlem Tureci, a declarat că societatea sa, cu sediul în Mainz, vestul Germaniei, a început să pregătească producerea vaccinului anti-Covid pentru copii între 5 și 11 ani, care este acelaşi cu cel utilizat la adulţi, însă va fi administrat în doze mai mici.

„În următoarele săptămâni vom prezenta rezultatele studiului nostru pe copiii între 5 şi 11 ani autorităţilor din întreaga lume şi vom solicita aprobarea pentru acest vaccin pentru aceste grupe de vârstă, aici în Europa de asemenea”, a afirmat Tureci pentru revista Der Spiegel, citat de Agerpres.

Ministrul sănătăţii, Jens Spahn, a salutat această decizie, afirmând că acest lucru oferă o protecţie mai mare copiilor.


Joerg Doetsch, şeful Asociaţiei germane de pediatrie, a declarat că pacienţii vulnerabili, inclusiv cei cu boli cronice şi cu sisteme imunitare slăbite, vor avea cel mai mult de profitat.

„Există, desigur, grupuri de risc în categoria de vârstă 5-11 ani a căror sănătate şi participare la viaţa socială ar fi considerabil îmbunătăţită prin disponibilitatea unui vaccin”, a spus Doetsch pentru dpa.

Problema o reprezintă dozarea corectă, în condiţiile în care greutatea copiilor mici diferă foarte mult de cea a adulţilor şi adolescenţilor.

Sistemul imunitar individual este un alt factor. Medicii au plecat de la prezumpţia că sistemul imunitar este pe deplin dezvoltat până în jurul vârstei de 12 ani, însă acest lucru nu este valabil în cazul copiilor mici. „Acestea sunt detalii care trebuie luate în considerare şi de aceea trebuie să procedăm cu extremă precauţie”, a mai explicat Joerg Doetsch, şeful Asociaţiei germane de pediatrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: