29 ianuarie, 2019

Ministrul Tudorel Toader a declarat luni seara că și completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt nelegale, dar în cazul lor, pe care CCR nu s-a pronunțat încă, doar Avocatul Poporului poate sesiza în momentul de față instanța constituțională.

De o decizie CCR de nelegalitate a completurilor de trei judecători de la ICCJ, pe modelul celor de cinci, ar putea beneficia și Darius Vâlcov, condamnat în prima instanță, adică pe fond, la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate. El a cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care a fost primar, protrivit acuzațiilor procurorilor, confirmate prin condamnare.

Motivarea deciziei pronunțate în februarie 2018 nu a fost publicată până acum, astfel încât orice decizie CCR referitoare la nelegalitatea completurilor de trei (care judecă pe fond dosarele demnitarilor și magistraților, înalților ofițeri etc.) l-ar ajuta să ajungă la reluarea de la zero a procesului.


„Mă întrebaţi de cele (completurile – n. red.) de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate”, a spus Tudorel Toader luni seara, la Antena 3.

Reamintim că CCR a declarat nelegale completurile de cinci, care judecă apelurile de la ICCJ, adică pronunță sentințele definitive, iar Guvernul dorește să adopte o OUG prin care toți cei condamnați începând cu 2014 să poată înregistra contestație anulare, deși termenul din Codul de procedură penală a fost depășit. Această OUG îi va permite lui Liviu Dragnea să beneficieze de reluarea apelului din Dosarul Referendumului.

Situația completurilor de trei nu este însă similară cu cea a celor de trei, așa cum lasă Tudorel Toader să se înțeleagă.

Legea prevede doar despre completurile de cinci că sunt compuse prin tragere la sorți. În rest, de la completurile de trei ale ICCJ și până la judecătorii de la judecătorii, completurile sunt stabilite prin decizii ale colegiilor de conducere ale instanțelor. Astfel încât nu există motiv pentru ca ele să fie nelegale, precum în cazul celor de 5, de la ICCJ, unde CCR a considerat nelegal faptul că nu au fost trași la sorți tot cei cinci membri, ci doar patru.


Acest lucru a fost explicat marți și de judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM.

Abuzul în serviciu va fi redefinit

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit, în contextul în care actuala definiţie datează din 1968, şi se declară încrezător că „legiuitorul va găsi formula cea mai bună” în acest sens. Totodată, în opinia sa, Codul penal român este mult mai coercitiv decât cele ale altor state democratice.

„Abuzul, după părerea mea, trebuie redefinit pentru că în Codurile penale din Europa, cu standardele ei moderne, europene, pe care trebuie să le atingem, nu prevede o astfel de formulare a abuzului laxă, în care să putem încadra orice”, a spus Tudorel Toader, la Antena 3.

În ţări europene precum Germania, Franţa sau Polonia abuzul în serviciu este foarte clar definit, „ştii precis în ce constă fapta”, a mai explicat ministrul Toader.

Modificarea recursului compensatoriu, amânată

În ceea ce privește recursul compensatoriu, a cărui modificare a fost promisă de ministrul Justiției după protestul societății civile și a unor asociații de magistrații, Tudorel Toader spune că discuția nu a fost încă lămurită și nu se știe exact ce formă de legiferare se va adopta.

„Respectând demnitatea de preşedinte al Republicii, eu fac parte din Guvernul României şi dialogul instituţional îl am cu doamna premier, cu care discut inclusiv aceste probleme, cu preşedintele sigur discut prin premier sau direct în cadrul CSAT. Săptămâna trecută, am fost la Bruxelles, probabil în zilele următoare, azi, mâine, mă voi întâlni cu doamna premier şi vom ajunge la o concluzie finală”, a declarat Tudorel Toader.

„Când voi definitiva varianta, vă voi anunţa”, a spus Tudorel Toader.

În ultimele luni, presa a relatat despre mai multe cazuri de violență, inclusiv crimă și violuri, comise de persoane care au fost eliberate mai devreme din închisoare pentru că au beneficiat de recursul compensatoriu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: