22 martie, 2017

O echipă formată din specialiști de la Agentia Națională de Transplant (ANT) și de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) a fost trimisă la Spitalul Sfânta Maria pentru a evalua Centrul de transplant pulmonar, singurul din România, dar neacreditat. 

Spitalul, aflat în subordinea Primăriei Capitalei dorește reacreditarea pentru transplant pulmonar, după ce anul trecut, o echipă similară a constatat că unitatea nu are nici chirurgi și nici dotările necesare pentru o astfel de autorizare.

Acum, ministrul susține că evaluarea nu vizează o posibilă acreditare, ci doar de încluderea în programul de transplant:


„Am dispus ca Agenţia Naţională de Transplant să efectueze un control la spitalul Sfânta Maria în vederea evaluării situaţiei la momentul de faţă pentru a putea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză şi îmi vor da un raport.

La Sfânta Maria nu vorbesc de o reacreditare. Direcţia medicală a spitalelor din Bucureşti mi-a făcut o solicitare de a verifica exact condiţiile existente la momentul de faţă în vederea includerii sau nu în programul de transplant.

În funcţie de raportul ANT, dacă va fi cazul, voi trimite şi corpul de control.

Se vor verifica toate standardele pe care trebuie să le îndeplinească o clinică în vederea transplantului. Dânşii au o grilă de evaluare care cuprinde absolut tot, dotare, curcuite, specialişti. Acea acreditare s-a dat în urmă cu un an, ştim că acolo nu s-a făcut niciun transplant, nicio modificare, iar eu, ca ministru, am dispus o verificare a condiţiilor”.


Potrivit mai multor specialiști din domeniu, Centrul de la Sfânta Maria nu poate fi însă acreditat pentru activitate de transplant, fiind departe de standardele și dotările minimale obligatorii.

De fapt, spitalul nu are angajat niciun specialist în acest domeniu, ci doar intenționează să aducă în viitor un român care lucrează deocamdată în străinătate.

Evaluarea vine în contextul anunțului clinicii AKH din Viena că nu mai primește pacienți români pentru transplant pulmonar.

Florian Bodog, a declarat că AKH nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol:

„Am primit o scrisoare pe mail vineri, în care se spunea că, din cauza faptului că a scăzut capacitatea centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament. Imediat am luat legătura cu preşedintele ANT şi a spus că va apela la Eurotransplant. O situaţie similară a vut loc şi anul trecut. Ei spun că este legat strict de spaţiu, au făcut şi o structură de chirurgie vasculară şi spaţiul este redus. Dar noi am dat plămâni la Viena, a mai spus Bodog.

Într-un interviu acordat Digi24, unul dintre coordonatorii Eurotransplant spune însă că niciun oficial român nu a anunţat situaţia şi nu a solicitat ajutorul.

„Până acum, nu am fost contactaţi de noul ministru al Sănătăţii. Nu am fost contactaţi oficial în ultima lună. Aşa că noi aşteptăm să fim contactaţi de autorităţile române pentru că vrem să corectăm acest dezechilibru care încă există”, a explicat medicul Dirk van Raedmonck, membru în conducerea Eurotransplant.

Agenţia Naţională de Transplant are un acord cu Eurotransplant, în baza căruia pacienţii  români pot beneficia de transplant în țările membre ale asociației. Acordul impune ca acele organe care nu pot fi transplantate în România să fie transmise acolo unde pot ajuta oameni. Până acum, România avea o colaborare stabilă doar cu centrul din Viena.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: