fbpx

12 ianuarie, 2025

Ministrul britanic al finanțelor, Rachel Reeves, și-a apărat decizia de a călători în China pentru a îmbunătăți relațiile economice într-un moment în care costurile în creștere ale împrumuturilor guvernamentale amenință să pună presiune asupra finanțelor publice ale Regatului Unit, transmite BBC.

Ea a declarat că dorește o relație pe termen lung cu China, care să fie „clar în interesul național” și a afirmat sâmbătă că acordurile încheiate la Beijing vor aduce Regatului Unit beneficii de 600 de milioane de lire sterline în următorii cinci ani.

Vizita sa a fost umbrită de creșterea costurilor de împrumut ale Regatului Unit, care au atins un maxim al ultimilor 16 ani, și de scăderea valorii lirei sterline, în timp ce conservatorii au acuzat-o pe Reeves că „a fugit în China”.


Vorbind în timpul unei vizite la magazinul din Beijing al producătorului britanic de biciclete Brompton, Reeves a insistat că nu își va modifica planurile economice.

Reeves s-a întâlnit la Beijing cu vicepremierul chinez He Lifeng, discutând despre oportunități de comerț și investiții ca parte a eforturilor de a crește economia Regatului Unit și de a îmbunătăți standardele de viață.

Cooperare în domeniu comerțului, serviciilor financiare, investițiilor și problemelor climatice

În urma discuțiilor, Trezoreria Regatului Unit a anunțat că cele două țări au convenit asupra unei cooperări mai profunde în domeniile comerțului, serviciilor financiare, investițiilor și problemelor climatice.

China este a doua cea mai mare economie a lumii și al patrulea cel mai mare partener comercial unic al Regatului Unit. Potrivit Trezoreriei, exporturile către această țară au susținut peste 455.000 de locuri de muncă în Regatul Unit în 2020.

Reeves a declarat reporterilor la Beijing că va „lua măsuri” pentru a se asigura că respectă regulile fiscale, în urma creșterii costurilor de împrumut.


Ea a spus: „Am fost foarte clară că regulile noastre fiscale nu sunt negociabile, că vom plăti cheltuielile curente prin încasările din taxe și că vom reduce datoria ca procent din PIB.”

Însă mișcările de pe piață creează o potențială problemă pentru Reeves dacă aceasta dorește să respecte regulile pe care și le-a impus.

Guvernele, în general, cheltuiesc mai mult decât încasează din taxe, așa că împrumută bani pentru a acoperi diferența, de obicei prin vânzarea de obligațiuni către investitori.

Costurile de împrumut ale Regatului Unit, la maximul ultimilor 16 ani

Dar costurile de împrumut ale Regatului Unit au crescut în ultimele luni, iar săptămâna aceasta costul împrumuturilor pe 10 ani a atins cel mai înalt nivel din 2008. Lira sterlină a scăzut, de asemenea, vineri, sub pragul de 1,22 dolari.

Turbulențele de pe piață apar, de asemenea, într-un moment în care creșterea economiei Regatului Unit este stagnantă, iar companiile se pregătesc pentru creșteri de taxe care urmează să intre în vigoare în aprilie.


Paul Johnson, directorul think tank-ului Institute for Fiscal Studies, a declarat în cadrul programului Today de la BBC Radio 4 că Regatul Unit a avut o abordare „oscilantă” în relațiile cu China în ultimele decenii, sugerând că guvernul chinez ar putea fi „destul de sceptic” în privința politicilor britanice față de acesta.

În ceea ce privește regulile fiscale ale cancelarului, domnul Johnson a spus că ar fi foarte dificil pentru aceasta să le abandoneze.

El a declarat: „Ea și-a asumat ferm această poziție, iar noi am văzut că piețele sunt destul de preocupate de situația Regatului Unit. Acest lucru se datorează, parțial, faptului că suntem atât de dependenți de fluxurile internaționale de finanțare pentru a ne finanța datoria și deficitul comercial.”

Pe lângă extinderea comerțului actual în domeniul serviciilor financiare din Shanghai, guvernul a anunțat că discuțiile vor urmări „reducerea barierelor” cu care se confruntă companiile britanice care încearcă să exporte sau să se extindă în China.

Reeves este însoțită de guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, de directorul executiv al Autorității de Conduită Financiară, Nikhil Rathi, și de alți reprezentanți de rang înalt ai unora dintre cele mai mari firme de servicii financiare din Marea Britanie.

(Citește și: ”Germania, Franța, Italia, Polonia și Marea Britanie cer proiecte comune de apărare”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: