26 martie, 2024

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a spus marți, în cadrul unei conferințe pe energie, că România riscă să nu finalizeze proiecte în prinse în PNRR: „Sunt multe investiții în energie care sunt întârziate. Trebuie să ne punem cu toții la masă. Sumele sunt exorbitante, dar sunt doar niște sume pe hârtie dacă ele nu se transformă în proiecte pentru a-și atinge obiectivul”, a spus Adrian Cîciu.

Proiectele finanțate cu fonduri PNRR trebuie finalizate până în august 2026. PNRR a intrat în a doua parte a perioadei de implementare.

Adrian Câciu: ”Suntem în competiție cu capacitatea noastră administrativă de a implementa proiecte”

„Cred că suntem într-o oportunitate istorică din punctul de vedere al investițiilor. O să vă dau o cifră care o să vă uimească: acum, când discutăm, avem la dispoziție peste 20 de miliarde de euro”, a spus Câciu, în cadrul conferinței Energy Forum.

Este vorba de PNRR – 5 miliarde de euro, Fondurile de coeziune – 3 miliarde de euro, Fondul de Modernizare – 16 miliarde de euro. Din 2026 va mai veni o alocare de 5 miliarde de euro din Fondul Social pentru Climă, a completat ministrul.

„Nu mai este doar treaba cuiva, ci e treaba tuturor ca mecanismele să funcționeze, în folosul societății. Trebuie să punem umărul cu toții ca proiectele care sunt în derulare să se implementeze rapid. Timpul nu ne așteaptă. Nu mai suntem în paradigma lipsei de proiecte și lipsei de bani, ci într-o competiție cu capacitatea noastră administrativă, atât publică, cât și privată, de a implementa proiecte”, a mai spus ministrul Câciu.

Ministrul descoperă ”vânătorii de finanțări europene”

Există posibilitatea ca reglementările să fie greoaie, dar atunci trebuie schimbat acest lucru, a admis ministrul proiectelor europene.

„Toți actorii din acest angajament trebuie să stea la masă să găsească soluții, pentru că avem proiecte care sunt întârziate. Trebuie să fim foarte sinceri cu chestiunea asta. Dacă nu suntem sinceri, ne vom păcăli și în 2026 vom descoperi că nu am realizat ce ne-am propus și vom pierde sume puse la dispoziție gratuit. Nu avem timp să stăm să spunem că este totul perfect.

Vă dau un alt exemplu: vânătoarea de finanțări. Există la acest moment, în apelurile deschise – nu știu dacă la Ministerul Energiei sau în zonele locale, vânătorii de afaceri, care vin, depun proiectul, dar nu îl vor implementa, ci caută un producător care va investi într-un parc. Chestiile astea trebuie eliminate, dacă vrem să scurtăm pașii pentru a realiza investiții”, a mai arătat Adrian Câciu.


***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: