Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord vineri cu privire la „abordarea generală” a finanțării proiectelor europene de energie, punând capăt finanțării pentru noile proiecte de conducte de gaze și petrol, dar permițând o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2029 pentru conversia infrastructurii de gaze în hidrogen, transmite agenţia S&P.
La nivel european au existat numeroase solicitări ca proiectele de gaze fosile să fie excluse de la eligibilitatea pentru finanțare în cadrul procesului TEN-E (Trans-European Networks for Energy), care definește proiectele care urmează să poată fi subvenționate în cadrul sistemului de proiecte de interes comun (PCI).
Acordul va fi transmis Parlamentului European.
„Am ajuns la un acord politic pe marginea propunerii de revizuire a regulamentului privind rețelele transeuropene în domeniul energiei (TEN-E)”, a comentat pe Facebook şi ministrul român al energiei, Virgil Popescu.
El a explicat că Regulamentul facilitează realizarea investiţiilor în infrastructura energetică transfrontalieră iar din perspectiva României textul acordului permite finanţarea proiectelor de tip blending – injecţia de hidrogen şi alte gaze decarbonizate prin modernizarea infrastructurii existente de gaze naturale.
Potrivit ministrului român al Energiei, textul acordului politic sprijină proiectele de infrastructură care leagă reţelele energetice ale UE cu state terţe.
„Din perspectiva României, interconectările energetice cu Republica Moldova reprezintă o prioritate şi salutăm faptul că acestea pot fi eligibile pentru finanţare europeană”, a precizat Virgil Popescu.