9 februarie, 2015

aurescu cagMiniştrii de externe ai statelor UE dau semnalul că mai acordă o şansă eforturilor diplomatice care au loc şi au amânat luni, în ciuda adoptării lor, aplicarea sancţiunilor pentru Rusia. Este vorba despre punerea pe lista neagră a UE a unor noi nume, separatişti proruşi din Ucraina şi cetăţeni şi entitităţi din Rusia.

Liderii Ucrainei, Germaniei, Franţei şi Rusiei se vor întâlni miercuri la Minsk, pentru a încerca să încheie un nou acord de pace pentru estul Ucrainei.

Pentru a încuraja acest proces, dar şi pentru a menţine, în acelaşi timp, o presiune asupra Moscovei, miniştrii de Externe ai UE au decis luni să adopte noi decizii de îngheţare a activelor şi de interdicţii de călătorie pentru 19 separatişti ucraineni şi cetăţeni ruşi şi 9 entităţi. Dar aplicarea acestor noi măsuri punitive la adresa Rusiei vor fi aplicate doar din 16 februarie, adică de săptămâna viitoare.


„Am discutat posibilitatea ca în cadrul în care se înregistrează soluţii favorabile în negocierile care vor avea loc şi în teren, în estul Ucrainei, situaţia de securitate se ameliorează, atunci să existe şi posibilitatea unei suspendări a măsurilor decise astăzi”, a precizat ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, la finalul reuniunii.

Poziţia României

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a precizat că orice măsuri îpotriva Rusiei ar putea să fie anulate în condiţiile în care situaţia se va schimba.

Şeful diplomaţiei a arătat că „progresul în soluţionarea crizei trebuie să fie, din punctul de vedere al României, unul durabil şi măsurabil, care rezistă în teren – încetarea luptelor – dar care permite şi să se facă paşi mai departe.

Un eventual acord la Minsk miercuri nu este decât un prim pas, spune Aurrescu, în procesul de soluţionare a conflictului din estul Ucrainei.


Miniştrii german şi francez le-au prezentat omologilor lor situaţia în urma întâlnirilor Angelei Merkel şi a lui Francois Hollande cu preşedinţii rus şi ucrainian, informează Reuters.

Şi tot agenţia britanică îl citează pe ministrul lituanian care s-a arătat sceptic referitor la şansele de pace în urma negocierilor. Linas Linkevicius crede că „mişcarea logică” ar fi  ca SUA să trimită arme Ucrainei.

„Toşi aşteptăm o soluţie diplomatică, nimeni nu vrea război, dar nu putem să judecăm situaţia decât în funcţie de evoluţiile din teren, nu putem crede niciun cuvânt pe care îl spune liderul rus”, a afirmat acesta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: