18 decembrie, 2017

Premierul Mihai Tudose a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că viziunea bugetului de stat pe anul 2018 nu este una nouă, ci este aceea pe baza căreia PSD să câştige alegerile parlamentare în 2016, el subliniind că guvernanţi nu vor ceda ”niciun centimetru” în atingerea obiectivelor propuse.

”Viziunea bugetului pe care l-am prezentat în Parlament acum nu este nouă, am prezentat-o în 2016, pe baza acestei viziuni am câştigat alegerile. Am aplicat-o în acest an şi vom continua aplicarea şi în anii ce vin. Ne-am angajat că vom obţine creştere economică de peste 5% care să se regăsească şi în viaţa de zi cu zi a românilor, în puterea de cumpărare, în creşterea nivelului de trai pentru români. La finalul anului, avem o creştere economică de 7%, puterea medie de cumpărare a salariaţilor a crescut cu 11%, iar a pensionarilor cu 12% doar în primele zece luni ale anului în curs. Anul acesta am avut toată încrederea în economie, în special atunci când tot felul de călăreţi ai Apocalipsei se îngrămădeau să ne vestească sfârşitul. Începând din august, după cum ştiţi, se propovăduia faptul că nu mai avem bani de salarii, că nu mai avem bani de pensii, că închidem ţara. Rezultatele ne demonstrează că am avut dreptate noi”, a declarat Mihai Tudose de la tribuna Parlamentului.

Şeful Executivului a spus că România se află pe un “drum bun”, iar atingerea obiectivelor propuse de coaliţia de guvernare va merge mai departe.


„Adevărul este unul singur: România a câştigat, iar toţi cei care din incompetenţă sau din ură au propovăduit tot ceea ce este mai rău pentru România, au pierdut şi vor pierde în continuare. Suntem pe un drum bun şi nu vom ceda niciun centimetru în atingerea obiectivelor propuse”, a mai afirmat premierul.

Premierul Mihai Tudose a declarat luni că Guvernul îşi menţine propunerea iniţială de buget în ceea ce priveşte un amendament votat de parlamentari conform căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100%.

Întrebat la Parlament, unde participă la dezbaterile din plen la proiectul de buget pe 2018, cum rămâne cu problema UAT-urilor, premierul a spus: ”Să vedem ce se va tranşa. Din punct de vedere guvernamental, ne menţinem propunerea iniţială de buget şi de paradigmă. Rămâne să vedem ce face Parlamentul”.

El a adăugat că există 4.300 de amendamente, ceea ce adunat „ar însemna bugetul României pe următorii trei ani”.


Întrebat dacă este de acord cu eventualitatea intrării în vigoare în forma Guvernului a ordonanţei privind transferul de contribuţii, modificată la Senat, dar blocată oarecum la Cameră, premierul Tudose a arătat că va exista o discuţie în acest sens. ”După ce se termină ziua de astăzi o să am o discuţie, împreună cu domnul viceprim-ministru, cu conducerea Camerei, să vedem în ce măsură programul din Cameră se suprapune cu intenţiile guvernamentale”, a spus el.

În privinţa impozitelor pentru sectorul IT, Mihai Tudose a susţinut că situaţia se va reglementa în plenul Parlamentului, în caz contrar urmând să se adopte o ordonanţă. ”Nu intră aşa, se reglementează prin amendamentele din plen. Dacă nu vor ajunge să fie discutate în plen, venim cu o altă ordonanţă care să reglementeze acest impozit”, a explicat şeful Executivului.

Plenul reunit al Parlamentului a început dezbaterea proiectului de buget de stat şi a proiectului Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, ”cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: