29 septembrie, 2016

rcaConsiliul Investitorilor Străini (FIC) a transmis joi un comunicat  în care anunță că ”urmărește cu îngrijorare evenimentele recente din piața asigurărilor auto obligatorii (RCA)”, prin intermediul comunicatului dorind ”să atenționeze în mod public asupra consecințelor negative, imprevizibile pentru acest sector important, care pot duce în final la blocarea completă a pieței.”

Comunicatul precizează:

România este o economie liberă integrată în piața europeană și ca atare, conform principiilor economiei de piață prețurile trebuie să se formeze prin continua interacțiune dintre cerere și ofertă.


Decizia autorităților de plafonare a prețurilor, deși temporară, este o măsură extremă care trebuie luată doar în cazuri excepționale și după o evaluare atentă, pentru a evita dezechilibre majore ale pieței. Cele câteva falimente recente din industrie au avut deja un impact semnificativ, iar o măsură directă de intervenție cu efect permanent asupra prețurilor, în lipsa unei analize complexe, inclusiv a unui studiu de impact pentru toți actorii relevanți, poate avea consecințe neprevăzute care să ducă la disfuncționalități majore sau chiar la blocarea completă a pieței.

Un astfel de rezultat ar fi în detrimentul tuturor: asigurători, asigurați și terțe părți, adică celelalte persoane implicate în accidente.

Vânzarea de polițe RCA este o activitate reglementată și atent monitorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care trebuie să ia măsurile necesare pentru ca această piață să funcționeze în parametri normali.

În principiu, asigurătorii și asigurații trebuie să fie liberi să agreeze prețul unei polițe  RCA în condițiile unei piețe concurențiale, fără intervenția statului. Scopul polițelor RCA și motivul pentru care ele sunt obligatorii este ca terțele părți să fie despăgubite satisfăcător atunci când sunt implicate în incidente rutiere fără vina și voia lor.


ASF trebuie să se asigure că în final asigurările RCA își îndeplinesc obiectivul pentru care au fost create.

FIC încurajează autoritățile responsabile să ia acele măsuri care se impun pentru buna funcționare a pieței polițelor RCA din România fără a afecta negativ părțile implicate.

Consiliul Investitorilor Străini – FIC numără în prezent 128 de companii membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: