15 iunie, 2023

Sindicaliştii din Federaţia Solidaritatea Sanitară au ieșit joi în fața unităților în care lucrează și au protestat jumătate de oră, fără întreruperea activității, ci în intervalul pauzei de masă. Tot joi a început și acțiunea prin care medicii renunță la contractele de gardă, ca variantă la greva generală, interzisă de lege în cazul personalului medical.

”Joi, 15.06.2023, în intervalul orar 12:00-12:30 se va desfăşura pichetarea unităţilor sanitare. Protestul se desfăşoară fără întreruperea activităţii unităţilor, fiind un semnal de avertizare prealabilă a guvernanţilor privind riscul declanşării grevei generale adresat politicienilor care tocmai vor fi (re)instalaţi la putere”, au transmis organizatorii protestului, într-un comunicat de presă.

Acțiunea de renunțare a medicilor la contractele de gardă

Tot joi a fost lansat și protestul Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază).


Aceştia precizează că, din momentul lansării acţiunii, toţi medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de-a adera la această formă de exprimare a nemulţumirii faţă de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.

Gărzile sunt plătite la nivelul anului 2018, explică sindicaliștii.

”De pe platforma dedicată protestului, în numele medicilor care subscriu la această acţiune, va fi transmisă către unităţile sanitare şi către guvernanţi Înştiinţarea privind intenţia de a demisiona”, au mai precizat sindicaliştii.

Decalogul revendicărilor Federaţiei Solidaritatea Sanitară

Federația a întocmit un Decalog al revendicărilor, acestea vizând atât solicitări de natură salarială cât şi o serie de reforme menite să crească calitatea vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi calitatea serviciilor medicale.


”Protestul vizează şi protecţia angajaţilor împotriva riscului anulării unora dintre drepturile actuale în viitoarea lege a salarizării, care vor genera semnificative scăderi ale veniturilor salariale. Guvernanţii le-au oferit membrilor de sindicat un motiv suplimentar de neîncredere prin încălcarea prevederilor legale în materie de dialog social, concretizate de dialogul social preferenţial practicat de Guvern şi prin discriminarea angajaţilor din Sănătate în privinţa dreptului de-a declanşa conflict colectiv de muncă pe teme salariale”, precizează sindicaliştii.

Decalogul:

  1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
    1. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
    2. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
    3. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
    4. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.
  3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
  4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.
  6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
  7. Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
  • Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
  • Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
  • Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.
  1. Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:
    1. Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
    2. Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
  2. Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănătate
  3. Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

„Refuzul de a nu respecta reprezentativitatea unei federații sindicale este similar cu refuzul de a recunoaște legitimitatea politică a noului guvern, fiind un semn ce anunță riscul domniei bunului plac în actul de guvernare, respectiv al încălcării drepturilor angajaților din Sănătate”, menționează Federația Solidaritatea Sanitară.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: