29 august, 2017

Tribunalul București a acceptat vineri cererea medicului ortoped Gheorghe Burnei de a profesa până la sentința finală din dosarul în care este acuzat de luare de mită. Decizia nu este definitivă și va putea fi atacată de procurorii care instrumentează cazul.

După aflarea hotărârii instanței, medicii ortopezi de la Spitalul Marie Curie, unde a profesat până acum Burnei, au trimis Comisiei de etică a unității o scrisoare deschisă în care anunță că refuză să lucreze sub coordonarea acestuia și sunt dispuși chiar să-și dea demisia pentru ac numele lor să nu fie asociat cu cel al lui Gheorghe Burnei.

Fragmente din scrisoarea deschisă a medicilor ortopezi publicată pe contul de Facebook al Casei Jurnalistului:

  • “NU dorim să fim asociați în continuare în nici un fel cu medicul Gheorghe Burnei, nu dorim să participăm în niciun fel la activitatea acestuia și pentru acest lucru vom face uz de toate mijloacele legale: mutarea în alte secții, greva, suspendarea contractului de muncă și chiar demisia”.
  • “Până în momentul arestării D-nul Prof Dr. Gheorghe Burnei a condus discreționar secția de ortopedie.”
  • “A impus cu autoritate efectuarea anumitor intervenții chirurgicale inutile (așa-zise tehnici originale ale domniei sale) nelăsând dreptul celorlalți medici de a opta pentru tratamentul chirurgical optim adecvat propriilor pacienți.”
  • “Orice încercare de a pune în discuție tehnicile chirurgicale “inovative” și “premierele mondiale” sfârșea într-o avalanșă de injurii din partea D-lui Prof. Dr. Gheorghe Burnei fără nicio argumentație de ordin medical.”
  • Medicii susțin că odată cu arestarea lui Burnei s-a deblocat activitatea secției de ortopedie, a scăzut durata de spitalizare și pacienții nu au mai trebuit să vină cu bani de acasă pentru intervenții.

Profesorul a fost trimis în judecată, în luna iunie, după ce procurorii l-au acuzat de mai multe fapte de luare de mită. În aproape o lună, în care l-au monitorizat cu ajutorumicrofoanelor instalate în cabinetul acestuia, anchetatorii au probat 19 mite luate de la părinții unor copii. La percheziție au fost găsiți în birou plicuri cu 8.500 euro ascunse printre cărți.

Gheorghe Burnei este acuzat și pentru că ar fi făcut experimente pe copii, iar unele dintre operațiile sale nereușite, în care ar fi folosit și implanturi neomologate, ar fi dus la agravarea stării de sănătate a pacienților.

Chiar dacă a fost vorba de experimente nereușite, chirurgul le-a cerut părinților bani pentru aceste intervenții, conform publicației Casa Jurnalistului.

Comisia de ortopedie pediatrică se delimitează de orice act care nu poate fi încadrat în codul bunelor practici medicale

În contextul acestui scandal, Comisia Națională de Ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătății a precizat marți, într-un comunicat, că se delimitează de orice act care nu poate fi încadrat în codul bunelor practici medicale și de orice atitudine sau acțiune care contravine Codului deontologic al profesiei.


De asemenea, Comisia anunță că va monitoriza permanent activitatea secțiilor și a departamentelor de ortopedie pediatrică, atât din rețeaua publică, cât și din cea privată, pentru a nu mai fi posibilă aplicarea unor tratamente cu susținere științifică îndoielnică.

Comisia Națională precizează, totdată, că se opune oricărui tratament inovativ care nu are o susținere și o documentare științifică în conformitate cu toate rigorile naționale și internaționale.

În acest sens, Comisia va propune ministrului Sănătății aprobarea unui cod de procedură pentru situațiile în care aplicarea unei tehnici sau a unui tratament inovativ se impune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: