6 martie, 2022

Marii operatori globali de plăți cu carduri bancare Mastercard şi Visa au anunţat că îşi suspendă toate operaţiunile în Rusia în semn de protest faţă de invazia Ucrainei.

În câteva zile, tranzacțiile inițiate cu carduri Visa emise în Rusia nu vor mai fi posibile în afara țării și nici un card Visa emis în afara Rusiei nu va mai opera în țară, a informat compania.

Puțin după Visa și Mastercard a anunțat că, la fel ca și cardurile Visa, „cardurile emise de băncile rusești nu vor mai fi susținute de rețeaua Mastercard. Și orice card Mastercard emis în afara țării nu va funcționa la comercianții sau la bancomatele din Rusia”.


Mastercard a calificat războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept „șocant și devastator”.

„Suntem obligați să acționăm în urma invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei și a evenimentelor inacceptabile la care am fost martori”, a declarat  la rândul lui Al Kelly, directorul executiv al Visa, citat de Reuters.

Cresc necazurile rușilor obișnuiți

Rezultatul ar putea fi și mai multe necazuri pentru rușii care se pregătesc, oricum, pentru un viitor incert, creștere a inflației în spirală, dificultăți economice și o presiune și mai puternică asupra mărfurilor importate.

Sancțiunile occidentale fără precedent impuse Rusiei au înghețat o mare parte din activele de 640 de miliarde de dolari ale băncii centrale a țării. A  fost interzis accesul mai multor bănci de la sistemul global de plăți SWIFT. Și a  a aruncat rubla în cădere liberă, ștergând o treime din valoarea ei în această săptămână.


Președintele ucrainian Volodimir Zelenski și șeful băncii centrale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, ceruseră Visa și MasterCard să oprească tranzacțiile cu cardurile lor de credit și de debit emise de băncile rusești pentru a crește presiunea asupra regimului rus.

Un număr tot mai mare de companii financiare și tehnologice au suspendat operațiunile din Rusia. PayPal Holdings Inc (PYPL.O), și-a anunțat decizia mai devreme sâmbătă. Citeste mai mult

Băncile rusești caută alternative

Sberbank Rossii PAO, cel mai mare creditor din Rusia și una dintre băncile care nu mai au acces la SWIFT, susține că deciziile Visa și Mastercard nu vor afecta utilizatorii cardurilor pe care le emite în Rusia.

Sberbank a spus că clienții săi vor putea să retragă numerar, să facă transferuri, să plătească atât în ​​magazinele offline, cât și în magazinele rusești de internet, deoarece tranzacțiile din Rusia trec prin Sistemul național de carduri de plată, care nu depinde de sistemele de plată străine, potrivit Tass, citată de Reuters.

Rusia a luat măsuri pentru a crește independența sistemului său financiar de ani de zile, în special după ce legăturile cu Occidentul s-au deteriorat în urma anexării Crimeei de către țară în 2014.

Țara și-a înființat propriul sistem de mesagerie bancară, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT, iar propriul sistem de plată cu cardul MIR a început să funcționeze în 2015, dar nu prea este folosit de băncikle străine.

Marile afaceri Mastercard și Visa în Rusia

În 2021, aproximativ 4% din veniturile nete ale Mastercard au fost derivate din afaceri desfășurate în, și în afara Rusiei. Între timp, afacerile desfășurate în, și în afara Ucrainei au reprezentat 2% din veniturile sale nete

Visa a mai raportat că venitul net total din Rusia în 2021 a fost de aproximativ 4% din total.

Mastercard a declarat că a decis să-și suspende serviciile de rețea în Rusia, în urma acțiunii sale recente de a bloca mai multe instituții financiare ruse din rețeaua de plăți a companiei, așa cum este cerut de autoritățile de reglementare la nivel global.

Visa a mai spus săptămâna aceasta că a blocat mai multe instituții financiare rusești din rețeaua sa, în conformitate cu sancțiunile guvernamentale impuse în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: