
Lucrările din România la gazoductul Iaşi-Ungheni au fost finalizate, inclusiv subtraversarea râului Prut.
Sistemul de operare va fi preluat rapid de către Transgaz, a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în şedinţa de sâmbătă a Guvernului.
Cadrul legal care permite Transgaz să opereze această conductă a fost reglementat, sâmbătă, de guvern prin ordonanţă de urgenţă care completează Legea petrolului şi gazelor.
“Aceasta este informaţia pe care am primit-o în această dimineaţă, că lucrările sunt finalizate. O să mergem, luni, acolo să vedem cu ochii noştri că lucrurile stau aşa şi vom discuta şi cu cei din Republica Moldova de aspecte legate de proiectul de interconectare, însă lucrurile pe partea românească şi subtraversarea sunt finalizate”, a spus ministrul Energiei.
Referitor la ordonanţa de urgenţă, Răzvan Nicolescu a explicat că aceasta va crea baza legală prin care Transgaz să preia rapid sistemul de operare, fiind însă întrerupt de premier.
“O să vă rog, domnul ministru Nicolescu, să vedeţi toate procedurile legale. Am vorbit şi cu cei de la Transgaz, pentru că e vorba de compania care exploatează. Acum, avem conducta, dar nu are cine să distribuie gazul şi aveţi grijă, până în toamnă, să se întâmple lucrul acesta”, a cerut Victor Ponta.
Republica Moldova este convinsă că, cel mai târziu la 27 august, va beneficia, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, de gaze din România, la tarife mult mai bune, care să îi arate ce înseamnă diversitate şi siguranţă energetică, a afirmat, marţi, premierul moldovean, Iurie Leancă.