8 octombrie, 2021

Conducere PNL a decis vineri, într-o nouă ședință a Biroului Executiv, să nu propună premier la consultările de luni de la Cotroceni, dacă nu vor reuși să coaguleze o majoritate parlamentară în jurul lui Florin Câțu.

„Având în vedere că în acest moment nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Național al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier. Decizia PNL ca premierul nominalizat să fie președintele partidului, Florin Cîțu, nu se modifică. Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național de azi, ținând cont de nevoia de deblocare a crizei politice următoarele”, precizează un comunicat al PNL:

Prezentăm restul comunicatului transmis vineri:

”Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național de azi (vineri – n.red.), ținând cont de nevoia de deblocare a crizei politice următoarele:


În eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.

În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a se prezenta fără a face propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.

Decizia PNL ca premierul sa fie președintele partidului nu se modifică.”

Delegaţia care va reprezenta PNL la consultările convocate de preşedintele României este formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepresedintii Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri, la Cernavodă, că va începe luni consultările cu partidele pentru formarea unui nou Guvern.

Delegația USR, căreia președintele i-a alocat cel mai mult timp pentru discuții după cum reiese din programul consultărilor (asta dacă nu cumva președintele va lua o pauză după întâlnirea cu primele 3 formațiuni parlamentare), va fi compusă din Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

Delegaţia USR merge la consultări cu un „mandat clar în privinţa reformelor” pe care viitorul premier – altul decât Florin Cîțu – trebuie să le îndeplinească, ”într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare”.

PSD nu a decis încă dacă va merge la consultările cu președintele, conducerea partidului urmând să ia o hotărâre cel târziu sâmbătă.

Ipotetica nominalizare a lui Florin Cîțu și problemele de constituționalitate

Președintele Iohannis, cel puțin așa arată poziționările sale publice, nu respinge deocamdată ideea de a-l propune pe Florin Cîțu, la insistența PNL, pentru un nou mandat.

Varianta are însă probleme de constituționalitate.

În primul rând, o nouă nominalizare a lui Cîțu ar trebui să aibă la bază o majoritate care să susțină această variantă. Să nu uităm, PNL nu a câștigat ultimele alegeri generale, iar instalarea unui guvern condus de PNL a fost posibilă doar ca urmare a faptului că PSD nu a avut cu cine să formeze o majoritate. Cum USR pune condiția schimbării premierului pentru revenirea în coaliție, e clar că Florin Cîțu nu poate coagula o majoritate.

În al doilea rând, în situația în care USR ar accepta să revină la guvernare sub conducerea lui Florin Cîțu, președintele ar repeta de fapt ”experimentul Orban” făcut în februarie 2020. La acel moment, forțând alegerile anticipate pe care acum le refuză, Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru un nou mandat pe Ludovic Orban, proaspăt demis de Parlament prim moțiune de cenzură.

În mediul politic s-a speculat că acesta ar fi fost primul pas către anticipate. PSD a blocat mișcarea, reclamând la CCR existența unui conflict de natură constituțională între Președinție și Parlament.

CCR a admis existența acestui conflict și a cerut președintelui să facă o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru, cu explicația: „desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: