23 octombrie, 2018

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți, în discursul său privind viitorul Uniunii rostit în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că unitatea între statele membre este esențială pentru viitorul acestui proiect și că în niciun caz nu se pot repune în discuţie principiile fundamentale pe care acesta a fost clădit.

Klaus Iohannis a subliniat că o Europă ”cu mai multe viteze” sau o Europă ”a cercurilor concentrice” nu pot reprezenta soluţii și a asigurat că România ”este o țară profund atașată proiectului european”, ale cărei obiective sunt aderarea la Zona euro cât mai curând posibil și integrarea în Spațiul Schengen.

”Suntem o democrație tânără, ce are resursele pentru a se perfecționa. Suntem conectați activ la resurse civice, s-a dovedit atunci când am avut nevoie. Avem forța și voința de a merge mai departe pe drumul european pe care ni l-am asumat”, a afirmat președintele Iohannis.


Cele mai importante mesaje din discursul președintelui:

  • UE a fost marcată de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimul deceniu, de provocări multiple, criza financiară, criza migraţiei, atacurile teroriste, ascensiunea mişcărilor populiste. A fost un deceniu în care UE a trebuit să înveţe să se adapteze din mers.
  • Avem nevoie de o nouă viziune cu privire la viitorul UE. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european. Cheia centrală a demersurilor noastre trebuie să rămână unitatea
  • UE este un proiect evolutiv, noile realități impun o dezvoltare și o consolidare a proiectului european și în niciun caz o repunere în discuție a valorilor. O Uniune puternică nu trebuie realizată în detrimentul unității.
  • O UE în mai multe viteze nu poate reprezenta o soluție în măsura în care menținem caracterul de unitate. Depinde de înțelepciunea și voința noastră ca acest obiectiv să devină realitate. Trebuie să ne asumăm acest ideal comun, să ne adaptăm și să ne recalibrăm instrumentele prin care o putem atinge.
  • Cetățenii vor măsuri concrete și măsuri tangibile, vești pozitive despre pace, despre prosperitate… Cetățenii trebuie să vadă că lucrăm pentru a proteja și consolida simbolurile Uniunii – moneda euro, libertatea de circulație și spațiul Schengen.
  • Să acționăm, să fim proactivi și să mărim capacitatea de prevenire a UE. Răspunsul cu măsuri contextuale nu este o soluție, avem nevoie de soluții durabile. UE trebuie să rămână un spațiu deschis circulației, deschis pieței muncii, deschis studiului.
  • Corolarul nostru ar trebui să fie o UE lărgită pentru că mărimea conferă putere. Politica de extindere a UE și-a demonstrat în mod clar valoarea, contribuind în mod decisiv la securitatea și prosperitatea UE.
  • Ca stat membru UE vom acorda o importanță specială măsurilor menite să reducă fragmentarea spațiului european de securitate. Avem datoria să protejăm toți cetățenii, indiferent dacă sunt sau nu în Spațiul Schengen.
  • UE s-a clădit pe o dorință umană și profundă: pace pe continent. Această pace internă, cu toate ingredientele sale, a devenit un bun de export extrem de prețios. A venit momentul să ne întoarcem cu acest model spre interior, să vedem cum apărăm împreună pacea.
  • Vă îndemn să păstrăm unitatea drept cuvânt de ordine al viitorului. Unitatea nu va veni de la sine, trebuie să o protejăm și să o consolidăm permanent, dar să ne îngrijim și de diversitatea atât de caracteristică culturii europene.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, participarea preşedintelui la acest eveniment are loc în contextul seriei de dezbateri privind viitorul UE, la care sunt invitaţi şefii de stat şi de guvern din statele membre. Această iniţiativă a fost lansată în ianuarie şi va continua până la sfârşitul mandatului actualului Parlament European, în mai 2019.

Cu ocazia vizitei la Strasbourg, președintele Klaus Iohannis va avea, marţi, o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, alături de care va susţine o declaraţie comună de presă.

Şeful statului mai are programată participarea la o întâlnire de lucru alături de preşedintele Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, reprezentantul Preşedinţiei austriece la Consiliul UE şi liderii grupurilor politice din PE.


De asemenea, şeful statului va avea o întâlnire cu preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: