3 iunie, 2023

Recep Tayyip Erdogan a depus sâmbătă jurământul pentru al treilea mandat de președinte al Turciei.

Toți analiștii, scrie Associated Press, așteaptă însă anunțului noului său Cabinet – lista acestuia ar trebui să indice dacă va exista o continuare a politicilor economice neortodoxe sau o revenire la altele mai convenționale pe fondul unei crize a costului vieții.

„În calitate de preşedinte, jur să apăr existenţa şi independenţa Statului, integritatea patriei, suveranitatea necondiţionată a naţiunii, statul de drept şi principiul unei republici laice, aşa cum a fost ea concepută de Ataturk, părintele turcilor”, a rostit Erdogan.

Erdogan poate atinge un sfert de secol la conducerea Turciei


Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a câștigat săptămâna trecută un nou mandat de cinci ani, care i-ar putea prelungi conducerea de 20 de ani în statul membru NATO până la un sfert de secol.

Țara de 85 de milioane de cetățeni deține a doua cea mai mare armată a NATO, găzduiește milioane de refugiați și a jucat un rol crucial în negocierea unui acord care a permis transportul de cereale Ucrainei, prevenind o criză alimentară globală.

Erdogan a depus jurământul în Parlament, apoi a găzduit ceremonia de inaugurare în complexul palatului. prezidențial. Președintele Erdogan urmează să anunțe membrii noului său cabinet în timpul unei ceremonii separate, mai târziu, sâmbătă.

Zeci de demnitari străini prezenți la ceremonii

Delegaţii din 70 de ţări, dintre care peste 30 sunt conduse de şefi de stat sau de guvern, au sosit în Turcia pentru a participa la ceremonii, inclusiv secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și Carl Bildt, fost prim-ministru suedez. Se așteaptă ca cei doi să îi solicite lui Erdogan să ridice obiecțiile țării sale față de apartenența Suediei la NATO – care necesită aprobarea unanimă a aliaților.


Turcia acuză Suedia că este prea blândă cu militanții kurzi și cu alte grupuri pe care Turcia le consideră teroriste. NATO dorește să aducă Suedia în alianță până la summit-ul din Lituania, în perioada 11-12 iulie, dar Turcia și Ungaria nu au aprobat încă cererea.

La ceremonii au fost prezenți premierul Viktor Orban din Ungaria și președinții Rumen Radev din Bulgaria, Ilham Aliyev din Azerbaidjan, Nicolas Maduro din Venezuela, Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, premierul Nikol Pashinyan din Armenia, premierul Shahbaz Sharif din Pakistan și Abdul Hamid Dbeibah din Libia.

România a fost reprezentată de ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Un președinte peste o țară cu multiple probleme

Erdogan a depus jurământul în funcție în contextul în care țara sa se confruntă cu o mulțime de provocări interne, inclusiv o economie distrusă, presiunile pentru repatrierea a milioane de refugiați sirieni și necesitatea reconstruirii după un cutremur devastator din februarie, care a ucis 50.000 de oameni și a devastat orașe întregi din sudul tara.

Turcia se confruntă cu o criză a costului vieții alimentată de inflație, care a atins un vârf uimitor la 85% în octombrie, înainte de a scădea la 44% luna trecută. Moneda turcă a pierdut peste 10% din valoarea sa față de dolar de la începutul anului.

Informații neconfirmate din presă spun că Erdogan intenționează să-l numească din nou pe Mehmet Simsek, un respectat fost ministru de finanțe și viceprim-ministru, la cârma economiei. Mișcarea ar însemna o revenire a țării – care este a 19-a cea mai mare economie din lume, conform Băncii Mondiale – la politici economice mai ortodoxe.

La putere ca prim-ministru și apoi ca președinte din 2003, Erdogan este deja cel mai longeviv lider al Turciei. El și-a consolidat conducerea prin schimbări constituționale care au transformat președinția Turciei dintr-un rol în mare măsură ceremonial într-o instituție puternică.

Criticii spun că cel de-al doilea deceniu al său în funcție a marcat un regres democratic, inclusiv prin erodarea instituțiilor, mass-media și sistemului judiciar și prin încarcerarea oponenților și a criticilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: