13 aprilie, 2014

Avertismentul Rusiei cu privire la întreruperea livrărilor de gaze către Ucraina necesită un răspuns colectiv al statelor membre UE, crede preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

„Scrisoarea trimisă unora dintre noi de preşedintele Federaţiei Ruse (…) pune probleme grave pentru securitatea energetică a Europei”, a subliniat José Manuel Barroso într-o scrisoare trimisă pe 11 aprilie tuturor liderilor europeni.

„Recomand ca această problemă să fie discutată de miniştrii de Externe şi într-o conferinţă telefonică între comisarul pentru Energie Gunther Oettinger şi miniştrii pentru Energie”, a adăugat preşedintele CE.


„În baza rezultatelor acestor discuţii, Comisia Europeană este dispusă să găsească o abordare comună pentru a răspunde” Rusiei, a precizat José Manuel Barroso.

Scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene este o replică a scrisorii de joi a lui Vladimir Putin către 18 lideri ai statelor UE printre care și România, care anunţa că Grupul rus Gazprom va fi nevoit să treacă la plata în avans pentru livrările de gaze destinate Ucrainei, iar, în cazul în care condiţiile de plată nu vor fi respectate, livrările de gaze pot fi oprite sau limitate.

Scrisoarea lui Vladimir Putin

Scrisoarea lui Vladimir Putin a fost adresată joi unui grup de 18 lideri europeni, ai ţărilor care importă gaz din Rusia: România, Republica Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franţa, Germania, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Italia.

Preşedintele rus a explicat decizia Gazprom prin faptul că Ucraina nu şi-a plătit datoriile către gigantul energetic, în ciuda reducerilor masive la preţul gazului de care Kievul a beneficiat până de curând.


„Fără îndoială, este o măsură extremă. Ne dăm pe deplin seama că există şi riscul sifonării gazului care trece pe teritoriul ucrainean şi se îndreaptă spre consumatorii europeni. Ne dăm pe deplin seama şi că Ucrainei îi va fi dificil să acumuleze suficiente rezerve de gaz pe care să îl folosească la toamnă şi la iarnă”, se arată în scrisoare.

Pentru ca tranzitul de gaz să nu fie întrerupt, Ucraina ar trebui să plătească Rusiei în jur de 5 miliarde de dolari în viitorul apropiat, pentru ca Gazprom să livreze în depozitele subterane de gaz ucrainene 11,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Soluţia propusă de liderul de la Kremlin pentru a evita oprirea livrării de gaz este rezolvarea problemelor economice ale Ucrainei împreună cu occidentalii, „de pe picior de egalitate cu partenerii europeni”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: