Președintele american Joe Biden va discuta joi cu președintele rus Vladimir Putin, conform unui comunicat al Casei Albe. Este a doua oară când cei doi președinți discută, în decembrie, despre tensiunile acumulate la granițele Ucrainei – precedenta a avut loc acum 3 săptămâni.
Discuția, informează Reuters, survine în contextul în care SUA și aliații săi au pregătit răspunsuri comune la o eventuală invazie în Ucraina.
Președinții Biden și Putin vor discuta inclusiv despre „chestiuni de securitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Emily Horne.
Emily Horne a amintit că președintele Biden a avut discuții cu liderii țărilor europene despre situația de la granița ruso-ucraineană, iar oficialii administrației americane sunt în permanentă legătură cu NATO, UE și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov s-a rezumat doar la a spune că discuția dintre cei doi șefi de stat va avea loc „joi noapte, târziu”.
Discuțiile de joi sunt un prolog la întâlnirea SUA – Rusia, stabilită pentru 10 ianuarie la Geneva.
În ultimele luni, Rusia a masat trupe în sudul ţării, la graniţa cu Ucraina, în ceea ce Kremlinul numeşte manevre militare de iarnă. În toată această perioadă, efectivele rusești au fost estimate de la câteva zeci de mii până la 100.000 de militari. Conform serviciilor de informații occidentale, Rusia ar încerca, în ianuarie-februarie 2022, să declanșeze un război împotriva Ucrainei.
În urmă cu două săptămâni, Rusia a cerut oprirea expansiunii NATO în Estul Europei.
Printre revendicările și „garanțiile de securitate” cerute de Vladimir Putin se numără inclusiv cerința ca NATO să ceară permisiunea Rusiei pentru exerciții militare. Rusia doreşte să obţină, de asemenea, o garanţie categorică că NATO nu va accepta Ucraina ca membru, cerere pe care Alianţa Nord-Atlantică a respins-o, atât în trecut, dar și acum.
Vladimir Putin nu a precizat cum va reacționa Rusia dacă garanțiile de securitate pe care le-a cerut din partea NATO și Occidentului vor fi respinse, însă a a spus că „răspunsul va depinde de propunerile pe care mi le prezintă experții noștri militari”.
De cealaltă parte, SUA și aliații au anunțat că vor adopta sancțiuni ”devastatoare” împotriva Rusiei dacă aceasta încalcă din nou teritoriul Ucrainei. Administrația BIden a asigurat că orice tip de înțelegere cu Rusia va ține cont de interesele Ucrainei.