18 iulie, 2018

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se întâlnește săptămâna viitoare (pe 25 iulie) cu președintele SUA, Donald Trump, la Wshington, cu scopul de a convinge administrația americană să demareze negocieri pentru reducerea tarifelor impuse la importurile auto, anunță Bloomberg, care citează surse familiarizate cu planurile europene.

Președintele Juncker va semnala, foarte probabil, disponibilitatea UE de a încheia un așa-numit acord plurilateral prin intermediul căruia să scadă taxele impuse la importurile auto, atât în relația SUA-UE, dar și în relația cu alte state mari producătoare de vehicole. Un asemenea acord, cu potențial să contribuie la dezvoltarea industriei auto, este greu de stabilit, sursele Bloomberg afirmând că speranțele europenilor că Donald Trump ar accepta ideea sunt destul de reduse.

UE încearcă să contracareze o investigație derulată în S.U.A., care verifică în ce măsură importurile de autoturisme și piese de schimb ar putea deteriora securitatea națională, investigație care l-ar putea determina pe Donald Trump să impună tarife suplimentare de 20% la importurile auto.


Washington deja a lovit UE cu supra-taxa pe oțel și aluminiu folosind același pretext al deteriorării securității naționale. Jean Claude Juncker încearcă să pună capăt unui conflict economic la doar o lună după ce blocul comunitar european a impus taxe suplimentare de 2,8 miliarde euro asupra importurilor americane, ca efect al noilor tarife la metale.

”Președintele Juncker și președintele Trump se vor concentra asupra căilor de îmbunătățire a comerțului trans-Atlantic și de consolidare a parteneriatului economic”, transmite un comunicat al Comisiei Europene care anunță întrevederea din 25 iulie. Disputa taxelor impuse pieței automotive a afectat serios industria, indexul Stoxx 600 Automobiles & Parts scăzând cu 9% anul acesta.

UE va încerca să găsească o poziție unitară după ce va analiza semnalele primite de Jean Claude Juncker la Casa Albă. În prezent, Germania, de exemplu, care a vândut în SUA 640.000 de mașini anul trecut, este nerăbdătoare să obțină un acord cu administrația americană, în vreme ce Franța consideră că nu trebuie negociat nimic cu SUA.

Pozițiile divergente din Europa îi lasă acesteia puține concesii de oferit lui Donald Trump. Potrivit uneia dintre sursele Bloomberg, Jean Claude Juncker pleacă la Washington fără a avea un mandat clar de negociere, ci va prezenta oferta teoretică ale cărei detalii urmează să fie eventual stabilite de experți.


Cancelarul Angela Merkel a afirmat pe data de 5 iulie că UE poate reduce tarifele la importurile auto din SUA ca parte a unui acord de liber-schimb, care să acopere aproximativ 90% din comerțul între cele 2 regiuni. În mod firesc, UE și SUA ar trebui să scadă taxele și în relația cu restul partenerilor din Organizația Mondială a Comerțului, spune Angela Merkel.

Vizita președintelui CE vine la scurt timp după ce președintele Trump a catalogat UE drept ”inamic” al SUA. Supărarea lui Donald Trump, scrie Bloomberg, a fost provocată de decizia UE de a aplica tarife suplimentare asupra unor branduri iconice ale americanilor, precum Harley Davidson și  Levi’s.

Singura reacție fermă din Europa a fost formulată de către Președintele Consiliului European, Donald Tusk, care după afirmația lui Donald Trump a replicat: ”America și UE sunt prieteni foarte buni. Cine spune că suntem dușmani nu face decât să vehiculeze știri false”.

Potrivit regulilor generale, UE nu poate reduce taxa de 10% aplicată mașinilor americane decât dacă face acest lucru în numele tuturor membrilor Organizației Mondiale a Comerțului sau dacă încheie un acord bilateral care să vizeze cam toate sectoarele comerțului bilateral.

Un acord plurilateral, încheiat după modelul Acordului pe Tehnologia Informațiilor, prin care s-au anulat anumite tarife aplicate unor produse IT de către semnatari, ar fi a treia variantă legală de soluționare a problemei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: