1 octombrie, 2019

Premierul italian Giuseppe Conte va testa limitele flexibilității UE cu un proiect de buget pe 2020 care nu îndeplinește țintele de reducere a datoriei publice sau a deficitului, notează Bloomberg.

Cabinetul lui Conte, al doilea pe care îl conduce, a încercat să intre în grațiile investitorilor străini și ale Comisiei Europene adoptând un ton mai pro-european decât anterioara administrație de la Roma, dar și renunțând la o parte din promisiunile de campanie ale liderului Ligii, Matteo Salvini, aflat acum în opoziție.

Cu toate acestea, propunerea Italiei cu privire la bugetul pe 2020 riscă să creeze noi disensiuni cu executivul european. Documentul aprobat luni seara stabilește o țintă de deficit bugetar de 2,2% din PIB și o creștere economică de 0,6% din PIB.


În consecință, deficitul structural – care elimină așa-numitele influențe one-off ale anumitor venituri sau cheltuieli asupra bugetului, principalul indicator monitorizat de Bruxelles – se va adânci cu 0,1 puncte procentuale din PIB anul viitor. Italia se angajase să scadă deficitul bugetar cu 0,6 puncte procentuale.

Drept urmare, datoria publică va urca la 132,5% din PIB în 2020 și va începe să scadă, marginal, abia în anii următori. Guvernul se așteaptă la o reducere a sa cu 2,2 puncte procentuale din PIB în 2022.

Italia trebuie să transmită Comisiei Europene proiectul de buget până la jumătatea acestei luni.

Alte măsuri prevăzute pentru anul viitor:

  • Un plan de recuperare a unor venituri bugetare de 0,6% din PIB ca urmare a reducerii evaziunii fiscale și a promovării plăților electronice;
  • O economie de șase miliarde de euro ca urmare a reducerii dobânzilor cerute de investitori pentru finanțarea datoriei publice italiene:
  • Crearea a două fonduri de circa 50 de miliarde de euro care să finanțeze proiecte de energie verde și din surse regenerabile;
  • Renunțarea la active deținute de stat. Guvernul anterior stabilise o țintă de încasări de 18 miliarde de euro din privatizări, în vreme ce noul executiv se așteaptă la venituri de 3,6 miliarde de euro.

Coaliția lui Conte, o alianță între Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, dorește evitarea unor conflicte similare celor de anul trecut, cu executivul european, în urma cărora Italia a riscat de două ori sancțiuni disciplinare pe fondul promisiunilor populiste privind creșterea cheltuielilor, promisiuni ce riscau să ducă la o deraiere a finanțelor publice.

”Noul guvern și-a asumat obiectivul relansării creșterii economice, asigurând în același timp și echilibrarea bugetului public și o participare proactivă la proiectul european”, a notat ministrul finanțelor, Roberto Gualtieri, în documentul privind perspectivele bugetare aprobat luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: