9 septembrie, 2024

Italia intenționeze să înființeze o companie care să construiască reactoare nucleare mici (SMR), scrie Bloomberg. Oficialii sunt în discuții preliminare cu Ansaldo Nucleare SpA, susținută de stat, cu gigantul energetic de stat Enel (ENEI.MI) și cu Newcleo, cu sediul în Marea Britanie, pentru a dezvolta planul reactoarelor mici, conform Bloomberg News, citată de Reuters.

Informația vine după ce ministrul Energiei a dezvăluit sâmbătă planurile de a elabora norme care să permită utilizarea noilor tehnologii de energie nucleară până la începutul anului 2025.

”Până la sfârşitul anului, (consilierul juridic al ministerului energiei, profesor Giovanni) Guzzetta şi echipa sa vor realiza o analiză cuprinzătoare asupra energiei nucleare şi ce fel de legi trebuie să introducem”, a declarat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, la Forumul de afaceri TEHA din Cernobbio.


El a adăugat că speră că parlamentul va putea aproba proiectul de lege în cursul anului 2025.

Dacă parlamentul italian va aproba proiectul legislativ în cursul anului 2025, acesta ar putea anula interdicția actuală a țării privind producția de energie nucleară.

Discuțiile privind contactarea unui partener internațional sunt în curs de desfășurare, darnu a fost făcută o alegere finală, adaugă raportul citat de Bloomberg.

Ansaldo Nucleare, Enel și Newcleo nu au răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

Primele SMR-uri ar putea fi produse în 2035; energia nucleară va acoperi 11% din consumul Italiei, până în 2050


Fisiunea nucleară ca sursă de energie este un subiect controversat în Italia, unde centralele nucleare sunt interzise în urma referendumurilor din 1987 și 2011.

Pichetto l-a numit recent pe Guzzetta să studieze modul în care centralele bazate pe noua tehnologie nucleară, inclusiv reactoare modulare mici (SMR) şi reactoare modulare avansate (AMR), despre care guvernul consideră că ar putea sprijini tranziţia sa la energie verde, ar putea fi exceptate de la interdicţie.

”Cererea de energie electrică a Italiei se va dubla până în 2050, ajungând la 583 Terawatt-oră (Twh). Un astfel de impuls nu poate fi satisfăcut pur şi simplu cu o creştere a capacităţii de energie regenerabilă”, le-a declarat Pichetto reporterilor.

În planul său pentru energie şi climă (PNIEC), guvernul de dreapta al lui Giorgia Meloni estimează că energia nucleară ar putea satisface până la 11% din cererea internă de energie în 2050.

În pofida interdicţiei, Italia şi-a păstrat expertiza cheie în acest sector. Grupul Enel operează centrale nucleare în Spania şi grupul energetic Eni investeşte într-un proiect de dezvoltare a unui reactor de fuziune nucleară în Statele Unite.

”Există cu siguranţă un interes în studierea potenţialului tehnologiilor nucleare din a treia şi a patra generaţie, inclusiv reactoarele modulare mici”, a declarat Gianni Vittorio Armani, şeful diviziei de reţea al Enel, la aceeaşi conferinţă.

Compania de utilităţi Edison, filiala italiană a grupului nuclear francez EDF, şi-a exprimat recent interesul pentru construirea unui mic reactor nuclear în Italia.

Pichetto a mai spus că SMR-urile ar putea fi introduse în Italia încă din 2035.

Potrivit unui studiu realizat de Edison, Ansaldo Nucleare şi think-tank-ul economic The European House Ambrosetti, adoptarea de noi tehnologii nucleare în Italia ar putea adăuga peste 50 de miliarde de euro la economia ţării.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: