12 mai, 2023

Guvernatorul BNR a declarat vineri că BNR a reușit să tempereze inflația fără ca economia să ajungă în recesiune, iar estimarea flash a PIB-ului din zilele următoare va confirma avansul economiei.

El a subliniat că rata inflației în aprilie a scăzut brusc „în apropiere de 10%”. De asemenea el a spus că din analiza băncii centrale lunile viitoare scumpirile la alimente se vor domoli și nu sunt excluse chiar ieftiniri la unele produse alimentare odată cu apariția pe piață a legumelor, fructelor și ouălelor din producția internă.

Sfârșitul perioadei de majorări ale dobânzii de politică monetară

Guvernatorul BNR a spus explicit că nu crede că vor mai urma majorări ale dobânzii de politică monetară: „Încep să cred că 7% dobândă de politică monetară este limita”.


„Nu mai suntem de aproape un an campioni la rata inflației. Ne îndreptăm spre mijlocul plutonului, iar în România inflația este mai mică decât în patru țări din zona euro (Țările baltice și Slovacia)”, a spus Isărescu. Parte din inflație este importată, guvernatorul BNR dând exemplu Spania, Ucraina și Turcia, mari producători de legume, a căror producții au scăzut drastic în acest an, importurile efectuându-se la prețuri mult mai mari.

Reducerea ratei inflației a fost obținută de BNR fără afectarea creșterii economiei, a spus Mugur Isărescu. „Am apăsat cu mare atenție pe frână ca să nu bruscăm economia și să n-o băgăm în recesiune”, a spus Isărescu referindu-se la seria de creșteri ale dobânzii de politică monetară efectuate de către banca centrală. Spre deosebire de țările vecine care vor avea o inflație mai mare și recesiune, România va avea creștere economică în acest an.

Mugur Isărescu: România trebuie să iasă din situația de deficit excesiv

În continuare, Isărescu a criticat politica fiscală a guvernului și deficitul bugetar când s-a referit la dobânzile ridicate pe care le plătește România când se împrumută pe piețele internaționale din cauza primei de risc care este mult mai mare decât în cazul Poloniei și Cehiei.

„Prima de risc este legată în mod evident de situația fiscală a țării. (…) Suntem singura țară din UE în poziția de deficit excesiv și vedeți cât de greu se face corecția, ajustarea, din considerente sociale, politice”, a spus Isărescu.


Guvernatorul BNR a declarat referitor la revenirea la impozitarea progresivă a veniturilor că este o problemă politică, dar că România trebuie să iasă din situația de deficit excesiv.

El consideră că trebuie renunțat la facilitățile fiscale, care prin definiție se acordă pe o „perioadă limitată de 1-2-4 ani. La un moment dat trebuie să renunți, toată lumea să plătească aceleași impozite… Problema este politică: cum explici ca să nu creezi alte probleme sociale și politice”.

Probabil, creștere economică de 3% în 2023

„Vom avea creştere economică, probabil în jur de trei la sută anul ăsta şi reducere substanţială a inflaţiei” a spus guvernatorul care a subliniat principalele riscuri care ar putea ca aceste prognoze să nu se îndeplinească: Mediul extern (prețul petrolului în special) și politica fiscală și cea a veniturilor, pentru că „vom asista şi în România la o accentuare a revendicărilor salariale”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Minunat!
    Eu care nu stiam de aceste mărețe realizari simt ca economia duduie.
    Duduie si o sa dea pe afara deși nu prea vad nicio economie.
    Totul e de import!
    Productia interna e sublima dar lipseste cu desavarsire!
    Minunat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Minunat!
    Eu care nu stiam de aceste mărețe realizari simt ca economia duduie.
    Duduie si o sa dea pe afara deși nu prea vad nicio economie.
    Totul e de import!
    Productia interna e sublima dar lipseste cu desavarsire!
    Minunat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: