5 septembrie, 2021

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, l-a acuzat pe Florin Cîţu că a amânat constant rectificarea bugetară pentru sănătate, pentru a avea fonduri pentru programul „Anghel Saligny” (așanumitul PNDL 3). Premierul Florin Cîțu a fost informat încă din aprilie că banii alocați Ministerului Sănătății nu sunt suficienți, chiar dacă declară acum că nu înțelege de ce personalul centrelor de vaccinare nu este plătit de două-trei luni, a dezvăluit Ioana Mihăilă, sâmbătă, într-o conferință de presă.

Premierul a promis că marţi se va face rectificarea bugetară, „pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Aţi văzut că sunt deja întârzieri şi nu ştiu cum s-a întâmplat ca Ministerul Sănătăţii să nu plătească centrele de vaccinare, oamenii sunt neplătiţi de vreo două luni de zile”, afirmase Florin Cîţu, tot sâmbătă, potrivit Agerpres.

Argumentele ministrului Sănătății

  • Într-o adresă înregistrată în 28 aprilie la cabinetul premierului, „i-am spus că nu sunt suficienţi bani pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, cele care finanţează terapiile intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare”, a declarat Ioana Mihăilă.
  • Cât priveşte salariile personalului medical, „i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de MS a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile judeţene de ambulanţă, în direcţiile de sănătate publică şi crescând numărul de medici şi asistenţi în unităţile de primiri urgenţe la aproximativ 75.000 de persoane. (…)
  • „A fost informat astfel încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile anti-COVID”, a precizat ministrul Sănătății.
  • Pentru finanţarea secţiilor de terapie intensivă şi a secţiilor care tratează marii arşi, „printre altele, era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 milioane de lei decât în 2020”.
  • Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare.
  • „Am cerut pentru medici de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locaţii aproximativ 600 milioane de lei, precum şi pentru plata cheltuielilor de organizare şi funcţionare.
  • Fondurile repartizate din legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei, ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai 2021, dacă ne referim la plata centrelor de vaccinare şi la plata pentru programele de sănătate.
  • Începând din luna aprilie. domnul prim ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătăţii”, a mai arătat demnitarul, citat de Agerpres.
  • În data de 8 iunie ministrul Sănătății a mai transmis Guvernului un memorandum, „prin care am explicat situaţia plăţilor, dar şi faptul că am ajuns la epuizarea bugetului pentru o parte din programele naţionale de sănătate şi am cerut deblocarea reţinerii la 10% la bugetul Ministerului Sănătăţii, conform legii bugetului de stat.

Florin Cîțu „știa că bugetul era la fundul sacului”


„Domnul prim ministru ştia că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri era la fundul sacului. Au urmat discuţiile pe rectificare bugetară în care i-am adus în repetate rânduri la cunoştinţă domnului prim ministru din nou situaţia prezentată anterior, respectiv necesarul de bani pe fiecare capitol. Singurele răspunsuri din partea domnului prim ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare”, a mai susţinut ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a subliniat că faptul că se vorbeşte despre personal „neplătit, de lipsă de bani” pentru programele de sănătate şi „lipsă de resurse” pentru ambulanţe şi medicamente „se datorează doar iresponsabilităţii premierului” Florin Cîţu.

Ioana Mihăilă este al doilea ministru al Sănătății cu care Florin Cîțu a avut de furcă, după Vlad Voiculescu, pe care l-a demis.

(Citiți și: „VIDEO/ Vlad Voiculescu, despre sistemul de sănătate: Epoleți, politizare, deprofesionalizare managerială. Bilanțul pe 4 luni pe care și l-a făcut fostul ministru”)

Ioana Mihăilă a arătat că de la începutul lunii iunie şi până la finalul lunii august a făcut mai multe transferuri între diferite programe pentru „a putea asigura sume necesare nevoilor acute” ale pacienţilor – vaccinarea copiilor, pentru bolnavii HIV-SIDA şi tratamentele urgente:

  • „Am făcut modificare pentru trimestrializare pentru a putea plăti centrele de vaccinare. Practic am mutat banii din Trimestrul IV şi Trimestrul III în primele două trimestre pentru a asigura finanţarea acestor cheltuieli.
  • Am transferat bani de la Acţiunile prioritare – acele programe pentru pacienţii critici, pentru a putea plăti vaccinul BCG, cel antituberculos pentru vaccinarea nou-născuţilor, la început de iulie, aproximativ 3 milioane de lei.
  • Tot de la acţiuni prioritare au fost transferaţi pentru a plăti vaccinul prin programul naţional de vaccinare pneumococic şi ROR, aproximativ 7 milioane de lei în 12 iulie.
  • Am transferat bani de la alte programe şi de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul urgent al unor pacienţi. În total 3 milioane de lei.
  • Am transferat credite de angajament de la materiale sanitare pentru a asigura încheierea contractului pentru achiziţia de vaccin tetravalent – 9 milioane de lei.
  • Tot de la materiale sanitare am transferat credite de angajament pentru a asigura încheierea contractelor privind tratamentul pacienţilor HIV-SIDA şi a celor cu boli hematologice – 46 milioane lei.

De asemenea, am prezentat Ministerului Finanţelor o propunere de Hotărâre de Guvern, care a fost returnată neavizată către Ministerul Sănătăţii, pentru alocarea din fondul de rezervă al Guvernului de resurse financiare pentru plata vaccinului tetravalent„, a mai menţionat ministrul Sănătăţii.

La fiecare şedinţă de guvern am aşteptat să fie inclusă pe ordinea de zi rectificare bugetară. Ea însă a fost amânată constant pentru a avea bază legală de a asigura fonduri programului PNDL 3. Acesta este un lucru pe care oamenii trebuie să îl înţeleagă. Premierul a prioritizat alocările financiare pentru programul PNDL3, în detrimentul alocărilor către Ministerul Sănătăţii şi către plata unităţilor sanitare. Deci, premierul a fost constant informat şi constant a spus că problemele se vor rezolva la rectificare”, a conchis Ioana Mihăilă.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: