Întregul stoc de sânge pentru transfuzii existent în Capitală va fi verificat, iar la donare se va introduce un nou test, după ce șase persoane au murit din cauza virusului West Nile, a anunțat marți Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii București.
Ea a precizat că, de cinci ani, în perioada august-septembrie, România se confruntă cu infecția acestui virus.
Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, anul acesta s-au înregistrat 22 de cazuri, din care șase au dus la decesul pacienților (Bucuresti – 3, Buzau – 1, Braila – 1, Olt – 1).
Doina Goșa a precizat că „toți donatorii sunt testați pentru virusul West Nile, sângele nu pleacă la spitale până când nu validăm punga cu sânge și din punctu de vedere al virusului West Nile”.
Testul West Nile pentru sângele donat durează 72 de ore și nu va provoca o criză a sângelui în spitale, întrucât testele de rutină împotriva hepatitei, HIV ori sifilis necesită oricum 48 de ore.
„Nu a dus la o criză de sânge pentru că noi suntem obișnuiți cu această alertă de virus West Nile și ne-am luat măsuri să ne asigurăm un stoc în primele zile”, a mai adăugat Doina Goșa.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile recomandă populației, pentru evitarea infestării cu virusul West Nile:
- să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi
- să utilizeze substanțe repelente împotriva țânțarilor
- să împiedice intrarea țânțarilor în casă, utilizând plase de protecție al ferestre
- să folosească insecticide în locuință și în jurul acesteia
- să îndepărteze recipientele de apă stagnantă și gunoiul menajer