Proaspăt plecat după o vizită la Kiev unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski, liderul în cursa pentru a deveni următorul cancelar german, Friedrich Merz, sosește marți la Varșovia pentru a se întâlni cu prim-ministrul Donald Tusk.
Potrivit Politico, Friedrich Merz încearcă să creeze un grup de contact european care să pregătească politici pentru întoarcerea lui Trump la Casa Albă. Grupul, în viziunea lui Merz, ar trebui să includă Triunghiul Weimar – Germania, Franța și Polonia – dar și alți parteneri europeni Danemarca și Marea Britanie.
Ideea pare să inspire și actualul guvern german-ministrul de externe Annalena Baerbock își invită joi omologii din Franța, Polonia, Italia, Spania, Regatul Unit și Ucraina (plus șeful UE pentru politică externă Kaja Kallas) la Berlin.
Politica externă a Germaniei revine între preocupările de campanie
Politica externă a Germaniei a lipsit din preocupările electorale ale campaniei precedente, din 2021. Acum, lucrurile stau cu totul altfel: pacea în Ucraina, vizitele la Kiev, Siria și pregătirile pentru a doua președinție Trump fac atât agenda lui Olaf Scholz, cât și a lui Friedrich Merz.
Liderul CDU face marți o escală la Varșovia în călătoria sa de întoarcere din Ucraina și se întâlnește cu premierul Donald Tusk. Între timp, liderul SPD îl va primi pe premierul sârb Aleksandar Vučić la Freiberg, în Saxonia, pentru discuții despre litiu, dar și despre Rusia și China.
Friedrich Merz, poziții antagonice cu Scholz în ceea ce privește Ucraina
La Kiev, Friedrich Merz a reușit o victorie la puncte în fața lui Olaf Scholz: în timpul vizitei de luni, care a durat în jur de 14 ore, Merz a anunțat că susține livrările de rachete Taurus pentru Ucraina– cel puțin în situația militară și diplomatică actuală.
„Trebuie să facem tot ce putem pentru a permite Ucrainei să-și exercite dreptul la autoapărare – fără restricții – și să facem tot ce ne stă în putință pentru a pune capăt acestui război cât mai curând posibil”, a spus el la conferința de presă.
Într-un alt semn de despărțire de pozițiile adoptate de Olaf Scholz, Friedrich Merz a mai afirmat: „Drumul către NATO este ireversibil pentru Ucraina, chiar dacă va dura încă mulți ani”.
Subiectul principal al discuțiilor cu Donald Tusk
Friedrich Merz vrea să creeze ”un grup de contact în Europa” pentru a se pregăti pentru toate scenariile posibile ale unei administrații Trump 2.0. Acest grup de contact ar include Triunghiul Weimar al Germaniei, Franței și Poloniei, dar și alți parteneri precum Danemarca și Marea Britanie.
Ca și Merz, Tusk este membru al Partidului Popular European, iar Varșovia speră într-o îmbunătățire a relațiilor cu SUA, relație care a avut de suferit în perioada guvernării Scholz din Germania.
(Citește și: ”Liderul opoziției conservatoare din Germania, în vizită la Kiev”)
***