15 aprilie, 2016

alegeri localeCurtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea PNL de anulare a Hotărârii de guvern care stabilea data alegerilor locale pe 5 iunie, și a refuzat să sesizeze CCR pentru ca aceasta să clarifice dacă scrutinul într-un singur tur este sau nu constituțional.

Decizia nu este definitivă.

Chiar dacă vor face recurs, liberalii au șanse mici, după această decizie, de a obține revenirea la alegeri locale în două tururi, laalegerișe locale din acest.


„Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 101 alin. 2 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, ca inadmisibilă.

Respinge cererea în anularea HG nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016 ca neîntemeiată.

Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare, în ceea ce priveşte soluţia dată cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, respectiv în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte soluţia dată fondului cauzei, cererea de exercitare a căii de atac”, se arată în decizia instanţei, citată de Agerpres.

Ce a solicitat PNL pentru a obține revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin:

  • anularea HG 51/2016 – acest act normativ favorizează primarii care sunt acum în funcţie şi candidează pentru nou mandat, deoarece aceştia au cele mai mari şanse de a câştiga alegerile dacă se menţine prevederea privind un singur tur de scrutin, acuză liberalii.
  • trimiterea dosarului acestui proces la Curtea Constituţională, în vederea discutării excepţiei de neconstituţionalitate a art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 care prevede: „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”. În opinia liberalilor, acest articol are legătură cu HG 51/2016, care stipulează că data desfăşurării alegerilor locale se stabileşte în ziua de 5 iunie 2016

Premierul Dacian Cioloș a respins solicitarea PNL de a reglementa, prin ordonanță de urgență, desfășurarea în două tururi de scrutin a alegerilor locale, explicând că nu dorește să se implice într-o chestiune politică și că singurele îndreptățite să rezolve această chestiune sunt partidele.


“E vorba de o decizie politică,  o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înțelegere politică. Guvernul pe care îl conduc e independent, nu este implicat politic, și nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înțelegere politică”, explica la vremea respectivă premierul Dacian Cioloș.

Secretarul general al Comisiei de la Veneția – Legislația electorală nu trebuie modificată în anul de dinaintea alegerilor

Secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a explicat joi, într-o conferință de presă susținută la București, de ce nu este recomandabilă modificarea legislaţiei electorale înaintea alegerilor.

„Pe măsură ce alegerile se apropie, partidele politice pot să evalueze foarte bine care sunt schimbările (legislației electorale – n.red.) care le-ar putea fi favorabile sau nu.

Cu cât se apropie mai mult data alegerilor, cu atât mai mult creşte tentaţia de a schimba sistemul electoral, pentru ca partidele să obţină avantaje.

Prin urmare, momentul potrivit pentru schimbarea legislaţiei este după alegerile electorale, când data următoarelor alegeri electorale este îndepărtată. Atunci se poate discuta calm”, a declarat Thomas Markert.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: