Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creşteri la toate tipurile: la categoria autoturisme cu 37,1%, la categoria mopede şi motociclete cu 24,8% şi la categoria autobuze şi microbuze cu 8,1%, conform datelor publicate de INS luni.
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 17,3% în al doilea trimestru, faţă de perioada similară din 2023, anunță INS.
Același este și avansul înmatriculărilor noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut tot cu 17,3% comparativ cu trimestrul al doilea din anul anterior.
Ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second hand importate în total înmatriculări noi de autoturisme a scăzut cu 5,6 puncte procentuale faţă de acelaşi trimestru al anului 2023, ajungând la 61,4%.
Datele INS relevă faptul că, în trimestrul II 2024, comparativ cu trimestrul II al anului 2023, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creşteri la categoria mopede şi motociclete, cu 20%, şi la categoria autoturisme, cu 17,3%, şi scăderi la categoria autobuze şi microbuze cu 2,9%.
Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creşteri la toate categoriile astfel: la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 25,2%, la categoria autotractoare cu 22% şi la categoria remorci şi semiremorci cu 6,4%.
Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creşteri la toate categoriile astfel: la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 58,1%, la categoria autotractoare cu 23,3% şi la categoria remorci şi semiremorci cu 9,8%.
Faţă de trimestrul I 2024, în trimestrul II 2024, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creştere cu 12,9% la vehiculele pentru transportul pasagerilor şi cu 5,5% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.
Autoturismele cu norma Euro 4, cea mai mare pondere – 33,8%
Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulaţie, cuprindeau, la sfârşitul trimestrului II 2024, în proporţie de 62,9%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 şi în proporţie de 10,4%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.
Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 33,8%, pentru categoria autobuze şi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 23,3% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede şi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 25,1% au fost clasificate Non-Euro.
Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporţie de 27,9%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporţie de 42,4%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 23,1% au fost clasificate în norma Non-Euro.
INS precizează că înmatriculările noi de vehicule rutiere cuprind înregistrările de vehicule noi, inclusiv ale celor achiziţionate în leasing, precum şi înregistrările de vehicule second hand din import, clasificate conform categoriilor comunitare de vehicule.
Datele nu includ reînmatriculările datorate schimbării proprietarului în urma vânzării autovehiculului, tramvaiele şi troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultură şi vehiculele de locuit.
****