17 februarie, 2024

Inflaţia în zona euro s-a atenuat în ianuarie, în linie cu estimările, dar inflaţia de bază a scăzut mai puţin decât se previziona, sporind probabil argumentele Băncii Centrale Europene (BCE) că nu ar trebui să se grăbească în a reduce dobânzile, transmite Reuters.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie, în linie cu estimările şi îndreptându-se spre ţinta BCE de 2%.

Ritmul de creştere a preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări continuă să rămână unul ridicat (5,7% în ianuarie, după un avans de 6,1% luna precedentă), urmat de preţurile la servicii (creştere de 4%, stabilă comparativ cu decembrie) şi produse industriale (2% în ianuarie comparativ cu 2,5% luna precedentă). În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 6,3% (după un recul de 6,7% în decembrie), a noua lună de declin consecutiv.


Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Declinul mai redus vine pe fondul creşterii cu 4% a preţurilor la servicii, ceea ce indică persistenţa presiunilor asupra preţurilor, în special de pe urma salariilor.

La ultima şedinţă de politică monetară, gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referinţă, la nivelul istoric de 4%. Investitorii se aşteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în aprilie sau iunie, pe fondul încetinirii creşterii economice. Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea încetini redresarea.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: