Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut în septembrie cu 0,8% față de luna anterioară, astfel încât rata anuală a inflației a urcat la 6,3%, reiese din datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
De la începutul anului, rata inflației era de 5,6% în septembrie.
Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,7% față de anul trecut, alimentele cu 4,3%, iar serviciile cu 3,7%.
Față de luna august, alimentele s-au scumpit cu aproape 1%. Cel mai mult au crescut prețurile la cartofi (+18% față de august, respectiv +12,6% față de septembrie 2020).
Alte scumpiri la produse alimentare, în ultima lună:
- Ulei – 2%
- Legume – 4,4%
- Citrice – 3,6%
- Brânză – 1%
- Ouă – 2%
- Carne – 0,5%
În ceea ce privește prețurile produselor nealimentare, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul tutunului și a țigărilor, 1,7%. Combustibilii s-au scumpit cu 1,6%, iar cărțile și ziarele cu 1,3%.
Tarifele serviciilor au crescut în luna septembrie cu +0,96%, față de august, creșterea chiriilor fiind de 0,9%.
Banca Națională a României (BNR) a majorat la jumătatea săptămânii trecut dobânda-cheie de politică monetară cu 25 de puncte de bază la 1,5% pe an, un prim răspuns în fața creșterii prețurilor din ultimele luni.
Creşterea inflaţiei mult peste intervalul ţintit de BNR, incertitudinile politice care pot să întârzie consolidarea fiscală proconizată, presiunile de creştere a cursului de schimb leu/euro, valul 4 al pandemiei de COVID-19, dar şi acţiunile recente ale unor bănci centrale din regiune de majorare a dobânzilor s-au numărat printre motivele invocate de oficialii BNR.