Companiile industriale din Europa, deja aflate în dificultate, se pregătesc pentru un nou șoc provocat de prețul gazelor naturale, în creștere din cauza unei ierni mai friguroase, ce golește rapid depozitele de gaze, concurența cu statele din Asia pentru livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) și perspectiva întreruperii furnizării de gaze rusești.
De la declanșarea crizei energetice în 2022, când prețul gazelor a atins valoarea record de 350 euro/MWh, zeci de firme europene au închis fabrici, au redus producâia și au desființat locuri de muncă deoarece prețul ridicat al gazelor le-au distrus competitivitatea.
Combinația de factori negativi conduce la cerere mai mică și activitate de producție mai redusă, și implicit la recesiune în Europa.
Scade consumul de gaze naturale în UE
În prezent, cererea de gaze în Uniunea Europeană se situează cu 17% sub media a cinci ani dinaintea pandemiei.
În același timp, prețul gazelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din mai bine de un an, iar analiștii prevăd o creștere în continuare, adâncind criza în care se zbate UE.
„Îngrijorarea este că nu mai suntem atenți, deoarece prețul energiei este mai mic decât în 2022, declara Svein Tore Holsether, CEO-ul Yara, o companie norvegiană de îngrășăminte chimice în octombrie, conform Reuters.
„Este important să nu uităm că avem încă prețuri la gaze mult mai mari decât în alte regiuni-cheie precum SUA, Orientul Mijlociu și Rusia”, a atras el atenția.
Nervozitatea generată de expirarea la sfârșitul anului a unui acord de tranzit prin conductă a gazelor din Rusia spre Europa via Ucraina a contribuit la stimularea tranzacțiilor.
Prețul gazelor ar putea urca cu 40% în 2025
Francisco Blanch, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri și derivate la Bank of America, a declarat că prețurile gazelor în UE ar putea crește în 2025 până la 70 euro/MWh, față de aproape 50 euro/MWh.
Acesta este mult peste prețul mediu al gazelor naturale în UE, de 17,58 euro/MWh pentru cinci dinainte de pandemie, arată datele LSEG.
Gradul de umplere al depozitelor de gaze din Europa a ajuns la 85%, cu aproximativ 10 puncte procentuale sub nivelul care se înregistra anul trecut la această dată, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe.
UE nu mai are noroc de o iarnă blândă
Acest lucru face ca iarna actuală să fie mai grea pentru consumatori, spune Barbara Lambrescht, analist la Commerzbank, deoarece valurile de frig fac ca depozitele de gaze să se golească mai rapid decât în ultimele două ierni când am avut noroc cu temperaturile mai mari decât cele normale.
Pentru a încerca să protejeze stocurile, Comisia Europeană a mărit săptămâna trecută ținta de umplere a depozitelor, dar punând presiune mai mare asupra prețurilor în urcare.
Citeste si: FT: Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) – element esențial în negocierile comerciale dintre SUA și UE
***