17 ianuarie, 2022

România a consemnat în noiembrie 2021 o creștere a producției industriale față de luna precedentă, cu 5,4% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS. Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o majorare de 2,5%, rezultat defavorizat de perioada din an.

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent arată o revenire semnificativă, atât pe seria brută (+0,9%, de la -8,6% în octombrie), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate („doar” -1,9%, față de -6,1% în luna anterioară).

Creșterea industrială în noiembrie față de octombrie este ATIPICĂ în raport cu uzanța anilor anteriori, când trendul spre final de an era de scădere.


Cumulat pe primele 11 luni ale anului, s-a consemnat o creștere de 7,5% brut și 8,2% pe seria ajustată. Datele disponibile pentru evoluția productivității muncii în industrie arată o scădere pronunțată (-8,1%), dar declinul va fi probabil inversat.

De reținut, valorile ridicate din perioada martie – iunie au fost favorizate de efectul de bază al scăderii puternice la începutul pandemiei.

În structură, revenirea indică mai degrabă o stabilizare, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un avans minim (+0,1%) față de aceeași lună a anului anterior. În contextul creșterii prețurilor la electricitate, petrol și gaze naturale, a rezultat un avans al activității pe segmentul de energie (+7,0%) dar un declin pe segmentul extracției (-1,3%).

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună noiembrie pe intervalul 2016 – 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100).


Iată cum se prezintă situația, conform datelor INS, cu observația că producția industrială din noiembrie 2021 a rămas cu peste 5% sub cea din urmă cu patru ani:

(Citiți și: ”„Inflația industrială” a urcat la 32,2%. Majorarea lunară, de 13 ori mai mare la intern decât la extern”)

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în primele 11 luni ale anului, se numără fabricarea echipamentelor electrice (+15,2%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+15,1%), industria metalurgică (+13,3%), fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (+11,8%) și fabricarea de produse din cauciuc și mase plastice (+11,4%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-9,4%), sectorul farmaceutic (-6,2%, deși ne aflăm în pandemie), fabricarea produselor de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (-2,6%, cu efect negativ major în expandarea deficitului comercial) și repararea produselor și echipamentelor (-0,2%).

Una peste alta, pe graficul prezentat de INS în structura producției industriale din 2016 încoace se poate observa că segmentul cel mai important, industria prelucrătoare, este per total în stagnare față de aceeași lună a anului precedent.

De reținut, rezultatele s-au deteriorat ANTERIOR pandemiei, după vârful atins în anul 2018. iar simpla revenire nu este suficientă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: