2 ianuarie, 2023

India ar putea devansa China, devenind cea mai populată țară din lume în primăvara acestui an, potrivit unor prognoze ale Națiunilor Unite, citate de BBC.

Giganții asiatici au deja peste 1,4 miliarde de cetățeni fiecare și de peste 70 de ani reprezintă peste o treime din populația lumii. ONU estimează că populaţia Indiei o va depăşi pe cea a Chinei pe14 aprilie. Se estimează că populaţia Indiei va fi atunci de 1.425.775.850 de locuitori.

Populația Chinei va începe probabil să scadă anul viitor. Anul trecut, s-au născut 10,6 milioane de oameni, ceva mai mult decât numărul deceselor, pe fondul scăderii rapide a ratei fertilităţii. Rata fertilității din India a scăzut, de asemenea, substanțial în ultimele decenii – de la 5,7 nașteri per femeie în 1950 la două nașteri pe femeie în prezent – dar rata de scădere a fost mai lentă.


China și-a redus rata de creștere a populației cu aproximativ jumătate de la 2% în 1973 la 1,1% în 1983.

Cum s-a ajuns aici

Demografii spun că o mare parte din acest lucru a fost rezultatul unor încălcări succesive ale drepturilor omului în China – campaniile de promovare a politicii unui singur copil, căsătoriile la vârste mai înaintate și decalaje mai mari între copii – într-o țară predominant rurală și în mare măsură needucată și săracă.

India a cunoscut o creștere rapidă a populației – cu un ritm mediu anual de aproape 2% – în cea mai mare parte a celei de-a doua jumătăți a secolului trecut. De-a lungul timpului, rata mortalității a scăzut, iar speranța de viață și veniturile au crescut. Mai mulți oameni – în special cei care locuiesc în orașe – au început să aibă acces la apă potabilă curată și canalizare modernă. „Cu toate acestea, rata natalității a rămas ridicată”, spune Tim Dyson, demograf la London School of Economics.

India a lansat un program de planificare familială în 1952 și a stabilit o politică națională de populație pentru prima dată abia în 1976. Dar sterilizările forțate a milioane de oameni săraci în cadrul unui program de planificare familială exagerat din 1975 – când libertățile civile au fost suspendate – au dus la o reacție socială vehementă împotriva acestui tip de politici.


„Scăderea fertilității ar fi fost mai rapidă pentru India dacă situația de urgență nu s-ar fi produs și dacă politicienii ar fi fost mai proactivi. De asemenea, aceasta a făcut că toate guvernele ulterioare să acționeze cu prudență atunci când a venit vorba de planificarea familială”, spune profesorul Dyson.

Țările din Asia de Est precum Coreea, Malaezia, Taiwan și Thailanda, care au lansat programe de control al populației mult mai târziu decât India, au atins niveluri de fertilitate mai scăzute, au redus ratele mortalității infantile și materne, au crescut veniturile și au îmbunătățit dezvoltarea umană mai devreme decât India.

Implicații. De la ONU la structura demografică lumii și capacitatea de consum

Dacă ar reuși să devanseze China, acest lucru ar întări pretențiile Indiei de a obține un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU, care are cinci membri permanenți, inclusiv China.

India este un membru fondator al ONU și a insistat întotdeauna că pretenția sa de a avea un loc permanent este justă. „Îți permiți să ai anumite pretenții fiind țara cu cea mai mare populație”, a comentat John Wilmoth, directorul Diviziei pentru Populație a Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU.

Modul în care se schimbă demografia Indiei este, de asemenea, semnificativ, avertizează KS James de la Institutul Internațional pentru Științe ale Populației din Mumbai.

În ciuda obstacolelor, India merită o oarecare apreciere pentru gestionarea unei „tranziții demografice sănătoase” prin utilizarea planificării familiale într-o democrație săracă și needucată, spune James. „Majoritatea țărilor au făcut acest lucru după ce au atins niveluri de alfabetizare și de trai mai ridicate”.

Una din cinci persoane de sub 25 de ani din lume este din India și 47% dintre indieni au sub 25 de ani. Două treimi dintre indieni s-au născut după ce India și-a liberalizat economia la începutul anilor 1990.

Acest grup de tineri indieni are unele caracteristici unice, spune economista Shruti Rajagopalan.

„Această generație de tineri indieni va fi cea mai mare sursă de consum și forță de muncă în această economie cunoașterii și a conectivității. Indienii vor fi cel mai mare grup de talente la nivel mondial”, spune ea.

India trebuie să creeze însă suficiente locuri de muncă pentru populația sa tânără pentru a obține un dividend demografic. Dar doar 40% din populația de vârstă activă a Indiei lucrează sau vrea să muncească, potrivit Centrului de Monitorizare a Economiei Indiene (CMIE).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: