24 februarie, 2016

dezbatere sanatate cotroceniÎncă doi bebeluși din Argeș au fost internați, miercuri, în spitale din București – o fetiță din Mioveni, în cazul căreia se suspectează sindromul hemolitic-uremic (SHU), este tratată la Marie Curie, iar un băiețel din Curtea de Argeș este spitalizat la Matei Balș cu suspiciune de rotavirus.

Dintre ceilalți copii internați la Marie Curie, patru sunt în continuare la Secția de nefrologie și unul la Terapie Intensivă. În cazul tuturor se constată o evoluție bună a stării de sănătate, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Autoritățile nu au identificat încă sursa acestor îmbolnăviri și nu se știe dacă este vorba de o cauză comună sau de coincidențe, în pofida faptului că zona unde s-au înregistrat cazurile este limitată la un județ.


La sfârșitul săptămânii trecute, a apărut un caz de SHU și la Bacău, dar informațiile oferite de autorități au fost contradictorii: sâmbătă, Ministerul Sănătății a anunțat că este vorba de sindrom hemolitic – uremic, duminică dimineața a informat că  „datele clinice si examenele de laborator infirma in momentul de fata un SHU”, iar duminică după-amiaza a revenit la diagnosticul de SHU.

Joi a sosit în România o echipă experți internaționali de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) care îi ajută pe specialiștii români să identifice cauzele îmbolnăvirilor.

Planul multianual integrat de promovare a sănătății și educației în sănătate, lansat la Cotroceni

Ministerul a lansat miercuri, în cadrul seminarului „Promovarea sănătății și educației pentru sănătate- dialog asupra politicilor”, organizat de către Administrația Prezidențială, Planul pentru promovarea educației în sănătate.

Ce conține Planul

  • măsuri de sprijinire a populației în vederea adoptării unor  comportamente favorabile sănătății
  • categoriile vizate sunt: copiii (preșcolari și școlari), persoanele din comunitățile rurale, persoanele din grupuri vulnerabile (indiferent de rezidență) și femeile însărcinate
  • planul îşi propune modificarea unor comportamente ce constituie factori de risc pentru principalele boli înregistrate în România
  • pentru a se putea evalua modificarea de comportament și consecințele asupra stării de sănătate a populației, monitorizarea se va realiza pe un interval de 5 ani.
  • vor fi dezvolatate cu prioritate programe naționale de prevenție și educație pentru sănătate

Care sunt comportamentele pe care dorește să le schimbe Ministerul Sănătății

  • comportamentele alimentare cu risc pentru sănătate
  • sedentarismul
  • consumul dăunător de alcool
  • consumul de droguri ilegale și consumul neadecvat de medicamente fumatul
  • comportamentele necorespunzătoare de igienă personală comportamentele violente și cele  cu risc pentru răniri accidentale comportamente sexuale cu risc
  • utilizarea necorespunzătoare a serviciilor medicale (preventive și curative).

Ministrul vrea o oră pe săptămână de promovare a sănătății, obligatoriu, în școli

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat cu această ocazie că dorește impunerea unei ore pe săptămână de educație în sănătate, în școli: „Cred că aceste ore ar trebui să fie obligatorii și cred că avem o resursă fantastică la care trebuie să apelăm: medicii școlari. Suntem obligați să susținem această specialitate, medicii școlari se împuținează, este una dintre specialitățile care scade în număr. Sunt medici școlari, asistente care lucrează în cabinetele școlare, care au o experiență extraordinară și marea lor majoritate au o dedicație extraordinară, mai ales că sunt atât de puțini și uneori deservesc mai multe școli”.

Președintele Iohannis – România poate furniza expertiză pe supravegherea gripei, sistemul de urgență și legislația antifumat


Planul a fost lansat în cadrul dezbaterii ”Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate – Dialog asupra Politicilor”, găzduită de Președinție, dezbatere la care a participat și Zsuzsanna Jakab, director regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În discursul său, șeful statului a susținut că România poate exporta expertiză pe câteva segmente din domeniul sănătății: „Țara noastră poate deveni furnizoare de expertiză pe ariile de performanţă cum sunt sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgenţă sau legislaţia antifumat”, a declarta miercuri președintele Klaus Ioahnnis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: