fbpx
în ce să investești sume mici de bani

15 ianuarie, 2025

Deși de multe ori există percepția că pentru a investi ai nevoie de foarte mulți bani, specialiștii din domeniul financiar arată că oricine a economisit o sumă de bani ar trebui să ia în calcul să o investească pe piețele financiare pentru a obține un câștig. Iată în ce să investești sume mici de bani.

Idei de investiții 2025

1. Titlurile de stat reprezintă unele dintre cele mai sigure instrumente financiare, ele fiind potrivite pentru investitorii începători și pentru cei care nu au o toleranță la risc foarte ridicată. În România, Ministerul Finanțelor emite două tipuri de titluri de stat pentru populație: Tezaur și Fidelis, acestea din urmă având avantajul să se tranzacționează pe bursă.

Titlurile Fidelis sunt obligațiuni emise de stat, denominate în lei sau în euro, cu valoarea de 100 de lei, respectiv de 100 de euro. La ultima emisiune, cea din decembrie 2024, Ministerul Finanțelor a emis titluri Fidelis cu valoarea de 100 de lei cu scadență la 1 an și la 5 ani, cu dobânzile de 6,45% pe an, respectiv 7,60% pe an.

Idei de investiții mici – exemple


Să oferim un exemplu pentru a înțelege mai bine în ce să investești sume mici și ce câștiguri poți obține în acest fel. De exemplu, dacă vrei să investești 2.500 de lei (500 de euro) în titluri de stat Fidelis cu scadență la 5 ani, înseamnă că în fiecare an (timp de 5 ani) vei primi o dobândă de 7,60% pe an, iar la finalul intervalului de timp îți vei primi înapoi și capitalul investit (cei 2.500 de lei).

În exemplul nostru, cu 2.500 de lei poți să cumperi 25 de titluri de stat Fidelis denominate în lei. Anual, investiția ta îți va aduce un câștig de 190 de lei (7,60% din 2.500 de lei). Iar în 5 ani, câștigurile tale vor fi de 950 de lei (aproape 200 de euro).

Un astfel de randament este unul bun, luând în considerare faptul că dobânzile pentru depozitele la termen oferite de bănci sunt în jurul a 5% pe an. În plus, câștigurile obținute din cupoanele (dobânzile) oferite pentru titlurile de stat nu sunt impozitate de statul român, în timp ce câștigurile obținute din dobânzile pentru depozitele din bănci sunt impozitate cu 10%.

În ce să investești sume mici – fonduri mutuale

2. Fondurile mutuale reprezintă o altă soluție pentru investitorii care nu dețin foarte mult capital. Denumirea de „fonduri mutuale” este folosită în special în SUA, în vreme ce în Uniunea Europeană astfel de fonduri de investiții sunt denumite oficial UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities). În România, sunt cunoscute drept Organisme de plasament Colectiv în Valori Mobiliare (OPCVM).

Un fond de investiții colectează bani de la mai multe persoane, iar apoi administratorul îi investește în diverse active, în funcție de strategia de investiții a fondului respectiv. Resursele bănești pot fi investite în acțiuni, obligațiuni, valute, titluri de stat, indici bursieri, instrumente financiare derivate etc.


Pentru a investi într-un fond mutual, investitorul trebuie să cumpere unități de fond emise de entitatea respectivă. Unitățile de fond au un anumit VUAN, adică Valoarea Unitară a Activului Net, care este egală cu activul total al fondului (valoarea curentă a portofoliului de active) împărțit la numărul total de unități aflate în circulație.

În ce să investești sume mici – exemple

Marele avantaj al fondurilor mutuale constă în faptul că le oferă investitorilor acces la o diversificare importantă a portofoliului, la prețuri accesibile. Investind în fonduri mutuale, o persoană investește practic în toate activele fondului, de la acțiuni și obligațiuni la titluri de stat și indici bursieri, în timp ce dacă ar fi vrut să investească în toate aceste valori mobiliare individual, costurile sale ar fi fost mult mai ridicate.

În ceea ce privește câștigurile pe care le obțin investitorii în fonduri mutuale, acestea pot veni fie sub formă de dividende, fie prin creșterea valorii unității de fond, generată de evoluția pozitivă a activelor din portofoliul fondului.

De exemplu, dacă o persoană a investit 2.500 de lei în unități emise de un astfel de organism, iar în la 3 ani din momentul investiției valoarea unei unități a crescut cu 20%, investitorul poate să își răscumpere unitățile (fondurile mutuale răscumpără unitățile vândute în mod continuu), obținând în acest mod un profit de 500 de lei (20% din 2.500 de lei).

În ce să investești sume mici – ETF

3. ETF-urile („exchange-traded funds”) sunt și ele potrivite pentru cei care nu vor sau nu pot să investească sume mari de bani pe piețele financiare. ETF-urile sunt similare fondurilor mutuale, însă spre deosebire de acestea din urmă, ETF-urile sunt fonduri de investiții listate și tranzacționate la bursă.

în ce să investești sume mici de bani
Foto: sergeitokmakov / pixabay.com

Precum fondurile mutuale, și ETF-urile oferă acces la o gamă largă de clase de active și permit o diversificare substanțială a portofoliului. După cum se arată într-un ghid publicat de investing.com, ele oferă o expunere largă pe piață, la costuri relativ scăzute. ETF-urile cuprind o colecție de valori mobiliare, cum ar fi obligațiuni, acțiuni, mărfuri sau produse derivate. De asemenea, există ETF-uri pentru aur, petrol sau imobiliare, în care ar fi mult mai greu sau chiar imposibil de investit în mod direct.

Primul ETF a fost lansat în SUA în anul 1993. Numit SPDR S&P 500 ETF Trust, el urmărește să reproducă randamentele indicelui S&P 500, conceput pentru a urmări evoluția la bursă a 500 de mari companii listate la bursele din Statele Unite.

În ce să investești sume mici – idei

Deoarece investitorii nu pot să tranzacționeze sau să cumpere direct un indice bursier (așa cum se întâmplă cu o acțiune), au fost create ETF-urile, niște instrumente financiare al căror scop este să replice cât mai exact evoluția indicelui, potrivit tradeville.ro.

Astfel, managerul ETF-ului este cel care realizează achiziția inițială a participațiilor dintr-un anumit fond tranzacționat la bursă. Aceste dețineri sunt apoi grupate într-un ETF sub un simbol unic, care apoi poate fi tranzacționat pe bursă precum o acțiune.

După cum mai arată publicația investing.com, mișcările de preț ale fondului sunt determinate în principal de performanța titlurilor de valoare subiacente, mai degrabă decât de ofera/cererea de titluri ETF. În momentul în care valoarea unui ETF a crescut substanțial față de momentul investiției, deținătorul poate să vândă pe bursă participația, obținând un câștig.


Foto: StockSnap / sergeitokmakov / pixabay.com

Dacă acest articol despre în ce să investești sume mici ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt fondurile mutuale, în ce investesc, și ce riscuri și avantaje prezintă
Ce sunt titlurile de stat Fidelis. Lista dobânzilor oferite de Guvern
Ce sunt ETF-urile și care e singurul ETF listat la Bursa de Valori București
Ce este indicele S&P 500. Listă cu 62 de companii din indice

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: