11 decembrie, 2019

Guvernul a aprobat, în ședința de marți seara, un proiect de lege pentru contractarea unui împrumut de 177 de milioane euro de la Banca Europeană a Consiliului Europei, bani ce vor fi investiți în sistemul penitenciar.

Aceste investiții fac parte din planul concret angajat de România la CEDO pentru a evita sancțiunile financiare și a putea abroga recursul compensatoriu.

România riscă să plătească o sumă fixă pentru fiecare zi petrecută de un deținut în condiții improprii. Italia, de exemplu, suma este de 8 euro și, în 2017 se ajunsese la un total de 87 de milioane de euro.


Aceste decizii sunt luatede CEDO atunci când se constată, din numărul mare de cazuri și din rapoartele anuale ale Consiliului Europei, generalizarea condițiilor improprii din penitenciarele unei țări.

România a fost avertizată prima dată în 2013, însă nicio guvernare nu a luat măsuri eficiente de rezolvare a situației din penitenciare.

Cea mai importantă măsură a fost cea a recursului compensatoriu, prin care pedeapsa a fost redusă cu șase zile pentru fiecare lună de detenție în aceste condiții.

Măsura, instituită de coaliția PSD – ALDE, a declanșat un val de infracțiuni grave comise de cei proaspăt eliberați și, prin urmare, nemulțumirea populației.


Parlamentul a abrogat săptămâna trecută Legea recursului compensatoriu, în urma căreia au fost eliberați înainte de termen peste 20.000 de deținuți, Guvernul fiind obligat să găsească în regim de ugrență soluții.

Proiectul de investiții angajat de Cabinetul Ludovic Orban:

  • Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova;
  • Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în localitatea Unguriu, județul Buzău;
  • Construirea unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, județul Ilfov;
  • Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov.

Costul total al construcției se ridică la 221,5 milioane de euro, din care 177 milioane euro vor reprezenta valoarea împrumutului, restul fiind contribuția autorităților române.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa șase ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 mai 2025.

„Actualul guvern consideră că soluția pentru rezolvarea problemelor din penitenciare nu trebuie să fie în zona eliberărilor condiționate anticipate, care au produs atâta violență stradală și fenomene sociale nedorite și că politica în acest domeniu trebuie să se concentreze pe investiții în sistemul penitenciar”, a declarat Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: