Hidroelectrica analizează oportunităţile de a achiziţiona parcuri eoliene şi fotovoltaice în ţară, precum şi alte companii energetice în afara graniţelor, a declarat, luni, directorul general al companiei, Bogdan Badea.
„La nivel naţional, ne uităm să cumpărăm parcuri eoliene şi solare. Suntem în due-diligence cu mai multe parcuri eoliene. Ne interesează să diversificăm sursele de producţie şi ne uităm în special la energia verde, întrucât se completează cu portofoliul nostru”. a explicat Bogdan Badea, citat de Agerpres.
Compania intenționează, astfel, să-și asigure un stoc de apă pentru perioadele neprielnice. „Dacă vom putea face economii la apă utilizând alte surse, va fi un plus. Avem şi capacitate de stocare şi putem face echilibrări”, a mai spus dirctorul Hidroelectrica.
Compania analizează şi posibilitatea oportunitățile de achiziţie a altor companii în afara ţării: „Avem în derulare o analiză a pieţei”, a spus Bogdan Badea.
Listarea la Bursă, incertă
Oficialul Hidroelectrica a spus că listarea la Bursă a companiei „trebuie făcută după ce vom avea un plan de dezvoltare bine pus la punct, pentru a şti ce să facem cu acei bani care vor intra în companie”, potrivit declaraţiei lui Bogdan Badea , citată de Agerpres.
Declaraţia directorului Hidroelectrica implică o majorare de capital prin vânzarea de acţiuni noi. Bogdan Badea a făcut aluzie la listarea Electrica (EL), care a atras 1,95 de miliarde de lei, pe care nu le-a folosit curând după aceea.
Totuşi, listarea se poate face şi prin vânzarea de către stat a unei păţri din pachetul majoritar, ceea ce ar aduce Hidroelectrica în atenţi amarilr investitori, care ar forma un preţ de piaţă şi astfel compani şi-ar putea calibra o eventuală atragere de resurse ulterioară.
Hidroelectrica a obţinut anul trecut un profit net de 1,36 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din istoria companiei şi cu aproape 11% mai mult decât în 2016, potrivit datelor anunţate de Bogdan Badea.
În primul trimestru al acestui an, Hidroelectrica a avut un profit net de 485 milioane de lei, faţă de 399 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2017, ca urmare a situaţiei hidrologice îmbunătăţite.
Marja Profitului operaţional (EBITDA) a crescut de la 67% în 2016 la 69% anul trecut şi 74% în primul trimestru al acestui an.
„Iarna aceasta a fost o perioadă când am asigurat chiar şi peste 50% din totalul energiei consumate la nivel naţional”, a adăugat Bogdan Badea.