26 iunie, 2014

Guvernul de coaliţie polonez a primit miercuri votul de încredere al parlamentului, după scandalul politic provocat de publicarea înregistrărilor unor discuţii ale unor înalţi oficiali polonezi.

Premierul Donald Tusk a spus legislativului de la Varşovia că, fără sprijinul majorităţii membrilor săi, nu poate reprezenta eficient Polonia în Uniunea Europeană. Prin urmare, votul a fost cerut chiar înainte de participarea sa la Consiliul European.

Guvernul Tusk a primit 237 de voturi în favoarea sa, în timp ce 203 parlamentari s-au pronunţat împotrivă. Parlamentul are 460 de membri, iar premierul avea nevoie de majoritatea simplă, adică de voturile a 231 dintre ei.


Prim-ministrul polonez le-a spus şi parlamentarilor că în spatele acţiunii de a înregistra înalţi oficiali stă un grup criminal. Iar procurorii au anunţat că au arestat două persoane şi interoghează alte două.

Discuţii care puteau decredibiliza guvernul polonez

În ultimele două săptămâni, publicaţia Wprost a publicat transcrierile unor înregistrări care vizau conversaţii ale guvernatorului băncii centrale cu ministrul de Interne şi ale ministrului de Externe cu fostul ministru de Finanţe.

Primele înregistrări publicate surprind o discuţie a guvernatorului băncii centrale poloneze, Marek Belka, cu ministrul de Interne. Cei doi analizează scenarii economice iar ministrul îi cere guvernatorului sprijin, în cazul unei posibile recesiuni, pentru crearea unor condiţii economice favorabile realegerii partidului lui Donald Tusk pentru un nou mandat în 2015.

În schimbul acestor „cosmetizări” ale situaţiei economice, guvernatorul cere îndepărtarea ministrului de Finanţe.


Şeful diplomaţiei de la Varşovia şi-a exprimat, la rândul său, opinia despre liderii Marii Britanii şi despre relaţia cu SUA.

Radek Sirkorski a spus că guvernul britanic „şi-a distrus” (în original „fucked up”) politica faţă de UE şi că Regatul Unit va părăsi Uniunea. Discuţia celor doi ar fi avut loc în primăvara acestui an.

Miniştri Rostowski şi Sirkorski vorbeau despre ameninţarea lui David Cameron că va renegocia termenii în care ţara sa va rămâne în UE şi referendumul din 2017. Cei doi au spus că singura condiţie în care Polonia ar accepta o schimbare în acest sens ar fi doar dacă Marea Britanie şi Germania ar da Poloniei „un munte de aur”.

O conversaţie separată a avut premierul Tusk cu purtătorul său de cuvânt de la acea vreme şi cu unul dintre importanţii oameni de afaceri polonezi. Aceştia au vorbit tot despre politica premierului britanic.

Referitor la comentariile negative ale lui David Cameron la adresa imigranţilor polonezi, purtătorul de cuvânt spunea: „Nesăbuit, probabil o idee sugerată de vreun strateg, reieşită din vreun focus grup, nu s-a gândit la consecinţe şi întreaga poveste a fost o prostie. Donald l-a sunat imediat ca să discute problema şi ce i-a făcut, la dracu’, e păcat că n-am înregistrat discuţia, l-a făcut praf”, spunea colaboratorul premierului polonez.

Oficialii înregistraţi au afirmat că declaraţiile lor au fost scoase din context, însă ele au provocat o adevărată furtună politică în Polonia.

Radoslaw Sirkorski descria relaţia cu SUA şi spune că „nu valorează nimic”. Mai mult, şeful diplomaţiei poloneze adaugă că „sunt chiar dăunătoare, pentru că dau Poloniei un sentiment fals de securitate”.

Încrederea parlamentului a urmat încrederea pieţelor

Investitorii în obligaţiuni poloneze dau semnalul că au încredere în premierul Tusk, afirma Bloomberg, într-o analiză a efectelor economice ale crizei politice poloneze. Şi asta după ce primele înregistrări apărute provocaseră o furtună pe pieţele emergente.

Zlotul şi obligaţiunile se prăbuşiseră săptămâna trecută, când opoziţia cerea demisia guvernului, iar redresarea indică faptul că partidul de la putere poate evita un scenariu negru care se contura în condiţiile de săptămâna trecută.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: